Afbeelding

Lieshoutse molens geopend tijdens nationale monumentendagen

Algemeen Algemeen

Lieshout - De nationale monumentendagen zijn op zaterdag 8 en zondag 9 september. Op zaterdag is molen de Leest geopend van 10.00 tot 17.00 en op zondag is molen de Vogelenzang geopend van 10.00 tot 16.00.

In de afgelopen jaren is er al veel bezoek geweest op de molens, en telkens weer staat iedereen te kijken van de imposante houten tandwielen en de precisie waarmee die na honderden jaren nog zo mooi in elkaar draaien. Dat toont het vakmanschap dat nodig is om een molen te laten werken. Maar ook de wieken maken indruk, zeker als die met een lekker windje flink ronddraaien, dan zie je niet alleen de macht van de molen, maar voel je dat ook echt van dichtbij.

In molen de Vogelenzang is onderin de molen diverse apparatuur te zien die op molens werd gebruikt als er niet op de wind maar elektrisch werd gemalen. In molen de Leest is op dit ogenblik een koppel stenen opengelegd, omdat dat na jaren een keer 'groot onderhoud' nodig heeft: de stenen worden gescherpt, het lager van de steenbus wordt weer goed in het vet gezet, de ligger en de loper (de beide molenstenen) wordt weer precies waterpas afgesteld. Dan is alles weer klaar om te kunnen malen.

Kortom in beide molens is voldoende interessants om te komen bekijken in het monumentenweekend, de molenaars zijn er klaar voor om u te ontvangen.