De vendelgroet. Vooraan het gouden bruidspaar Bert en Goen Vorstenbosch, Ere-koning en echtgenote Pierre Steegs en koningspaar Piet en Annie van Lierop
De vendelgroet. Vooraan het gouden bruidspaar Bert en Goen Vorstenbosch, Ere-koning en echtgenote Pierre Steegs en koningspaar Piet en Annie van Lierop

Geslaagd Koningschieten Sint Servatius Gilde

Algemeen Algemeen

Lieshout - De gildebroeders en partners verzamelden zicht maandagochtend om 8.00 uur op het gildeterrein. Met de grote huifkar ging het gezelschap naar de afgaande koning Peter v.d. Burgt in Beek en Donk, voor de afscheid vendelgroet en het ontbijt bij Peter thuis.

Na een lekker ontbijt ging het gilde te voet naar het gemeentehuis voor de jaarlijkse ontvangst door B & W en het drinken van de Koningswijn. Koning Peter had een ludieke afscheidsrede van vele A4 blaadjes! Tijdens deze ontvangst worden regelmatig cadeaus aangeboden. Gildebroeder Corné van Overbeek kreeg zijn zilveren bekerhouder, gildebroeder Piet van Lierop kreeg van zijn vrouw Annie zijn zilveren bekerhouder. Hoofdman Willem van Pelt werd verrast door de Ere-Hoofdman Toon Gevers en zijn vrouw Mieke met een zilverenbekerhouder, met de inscriptie 'Hoofdman'. Om het compleet te maken was Deken-Schrijver van Kring Peelland, Frans v.d. Burgt aanwezig. Twee gouden gildebroeders Ad Donkers en Jan Manders kregen de Kring-onderscheiding voor al die jaren van inzet in het gilde met bijbehorende draagspeld en oorkonde.

Na een voorspoedige rit naar Lieshout was er een rondgang door het dorp langs en in de horeca. De traditionele foto bij het schilderij van 'Gildebroeders van Sint-Servatius', van Reinier Pijnenburg (1884-1968) in het Dorpshuis, is ook weer gemaakt. De koffietafel, met toch ook weer traditioneel, worst en veel ander lekkers, ging er in als koek.

Met gepaste spoed is het gilde vertrokken naar het gildeterrein voor het koningschieten. Hier werden alle rituelen uitgevoerd met als vervanger voor hun gildeheer Arie Wester, Diaken Hans Beks. Er volgde een spannende wedstrijd met uit de 1e ronde als Ere Koning, gilde lid Pierre Steegs 275e schot. De 2e ronde, met 9 broeders werd gestreden voor de Koningstitel, of voor onze afgaande koning, de Keizertitel. Met een prachtschot, 115e is Piet van Lierop Koning van het Sint Servatius Gilde en hij heeft zijn vrouw Annie als zijn Koningin. Veel dank aan bezoekers en helpers.