Logo mooilaarbeek.nl
Joep, Pieter en Rene Sanders op de motoren   | Fotonummer: bf75df
Joep, Pieter en Rene Sanders op de motoren (Foto: Martin Prick)
Algemeen

Mariahoutse broers laten oude motoren loeien op koks

Mariahout - De broers Joep, Pieter en René Sanders hebben op Ginderdoor een garage, waar oude Citroëns DS worden gerepareerd, maar ze zijn ook verwoede motoren-liefhebbers. Dan gaat het vooral over de motoren van beroemde Italiaanse, Engelse en Duitse komaf van vóór 1968. Op 16 september rijden zij met vele anderen demoraces bij de Kokse hoeve.

Demo's
Een BSA van 1951 is één van de vele motoren, die tot de collectie van de broers behoort. Oorspronkelijk als legermotor in gebruik geweest wordt deze motor gebruikt om demotochten mee te rijden, zoals dat regelmatig in Nederland gebeurt. De HMV (Historische Motoren Vereniging) organiseert op veel plaatsen dit soort tochten, waarbij de deelnemers laten zien, wat deze oude motoren presteren. "Het zijn officieel geen races, maar een zeker wedstrijdelement zit er toch altijd in", vertelt Joep. De BSA die zij hier hebben staan werd veel als zijspanmotor gebruikt en had een cilinderinhoud van 500 cc, erg veel in die tijd. Ondanks dat de motor uit de tijd net na de oorlog stamt, is er veel aan verbeterd. Een elektronische ontsteking werkt veel beter dan de originele uitvoering, want er is veel minder kans op storingen. "Er wordt veel aan aangepast, zonder dat dat direct aan de buitenkant van de motor te zien is", legt Pieter uit, "de vereniging staat dat ook toe, als er aan het motoruiterlijk maar niet veel verandert".

Pk's
De hobby van de broers ligt vooral op het gebied van de oude racemotoren. Dat doen ze graag: tijdens een demowedstrijd deelnemen aan een stratenwedstrijd, waarbij de oude beestjes zo snel mogelijk hun rondjes draaien. "Er is steeds meer belangstelling voor deze oude motoren", vertelt Joep. "En heel apart: óók uit de vrouwelijke hoek!" Vroeger zag je wel wat vrouwen als passagier in een zijspanmotor, maar er komen steeds meer vrouwen en meisjes als coureur en dus mèt motor naar de wedstrijden toe. Joep legt uit, dat de hobby niet duur hoeft te zijn. De échte 'snoepjes van de week' zijn natuurlijk kostbaar, maar als je begint met oude Oostblokmerken als MZ of CZ, dan is het heel goed te betalen. Vooral het gezamenlijk sleutelen aan de motoren in de garage van Sanders is een tweewekelijks terugkerend gezellig avondje. Motorliefhebbers uit de hele regio komen er om advies te krijgen van de broers op het gebied van storingen aan de motors. Iedereen heeft wel wat ideeën om nòg wat meer pk's uit de antieke beestjes te persen, vaak met een beetje hulp van moderne technieken.

Nostalgie
Op 16 september houdt de vereniging een demonstratie van hoe er in de jaren 1950-1960 werd geracet op oude motoren. Dit evenement vindt plaats op het terrein van de Kokse Hoeve in Gemert. Het evenement is voor iedereen toegankelijk voor de prijs van €5,00. Om 10.00 uur begint de training. Vanaf 13.00 uur volgen dan de demoraces. Dan kan iedereen de oude merken Kreidler, Minarelli, Motobi (mèt kracht-ei), Benelli, Cotton en Norton rijdend bewonderen. Als in vroeger dagen kun je van de sfeer genieten, die op een racedag rond de oude stratencircuits hing. Meer info over de vereniging: www.hmv-nederland.com.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>