Afbeelding

Gezamenlijk optreden drie harmonieën Laarbeek

Algemeen Muziek

Laarbeek - Met bijna 200 personen zijn de drie harmonieën van Laarbeek gezamenlijk ruim vertegenwoordigd tijdens Brabant Stoet in Bergen op Zoom op zondagmiddag 16 september. Het gezamenlijke optreden gebeurt onder de gelegenheidsnaam Het Tweede Brabants Orkest.

In Bergen op Zoom zijn meer dan honderd lopende en rijdende voorbeelden van cultuur te zien. Denk hierbij aan gilden, muziekgezelschappen, steltlopers, reuzen en carnavaleske groepen. De deelnemers komen uit tal van plaatsen in Noord-Brabant en uit de Belgische Brabant-provincies Antwerpen en Vlaams Brabant. Als een kleurig lint trekken de 2500 deelnemers door het centrum van Bergen op Zoom en laten zich zien en horen aan alle toeschouwers langs de drie kilometer lange route. Het wordt de grootste optocht die ooit in Brabant te zien is geweest. De indrukwekkende Laarbeekse harmonie, met als deelnemersnummer 108, staat onder leiding van tambour-maître Theo Peren.

Het is alweer het derde gezamenlijke optreden van harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk, St. Caecilia uit Lieshout-Mariahout en De Goede Hoop uit Aarle-Rixtel, onder de naam Het Tweede Brabants Orkest. Deze naam werd bedacht door commissaris van de Koning Wim van de Donk tijdens de opening van het Mariahouts Openluchttheater in 2012. Tijdens de komst van de koning (op 12 juni 2013 in Den Bosch) trad het gelegenheidsorkest samen met Guus Meeuwis op. Ook was er een gezamenlijk optreden tijdens de installatie van burgemeester van der Meijden in 2016.