Afbeelding

Koningsschieten op het Rode Schutplein

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Voor de 43e keer is op zaterdag 8 september in Aarle-Rixtel op het Rode Schutplein het jaarlijkse koningsschieten voor de pleinbewoners gehouden.

Onder begeleiding en toezicht van het Margaretha Gilde (Rooi Schut) werd er door de bewoners van het plein op de houten vogel, die voor dit doel is gemaakt, geschoten. Op het plein staat een paal, die speciaal voor het koningsschieten is aangepast: het hele jaar door hangt er de gemeentevlag, een dag per jaar prijkt er een houten vogel op.

Voorafgaand aan de ceremonie werden Tini Vervoort en zijn vrouw Maria gehuldigd vanwege de goede zorgen die zij aan het plein besteden. Laarbeek is de groenste gemeente van Europa, het Rode Schutplein bewees tijdens deze hete zomer het groenste plein van Laarbeek te zijn dankzij hun niet-aflatende zorg.

De voorzitter van de buurtvereniging, Niek van der Zanden, overhandigde hen daarvoor een zilveren aandenken: een ketting en een speld met het zilveren logo van het plein.

Hierna begon het schieten. Helaas bleek de vogel te taai en werd tijdens het schieten besloten hem te vervangen door een 'lichtgeraakter' exemplaar. En snel daarna sneuvelde, na zo'n 200 schoten, de vogel door het sublieme schot van Niek van der Zanden, de reeds genoemde voorzitter van de buurtvereniging. Hij haalde met het schot, onder tromgeroffel van de Schut en luid applaus en gejuich de vogel naar beneden. Helemaal in stijl werden hem daarna de koninklijke versierselen omgehangen en bracht het Margarethagilde hem de vendelgroet. Daarna werd de koning plechtig naar huis begeleid. Voor een heel jaar mag Niek zich koning van het Rode Schutplein noemen.