Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: b5a3ba
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)
VIDEO + FOTO'S Dieren

Kraaien zorgen voor overlast in Lieshout

Lieshout - Krassen op de auto's, kapotte ruitenwissers. Dit zou je eventueel verwachten bij vandalen. Maar in Lieshout aan de Wolwever heeft deze overlast een hele andere oorzaak. Enkele kraaien houden de gemoederen daar al enkele weken bezig.

Veel zijn het er niet, maar de boosdoeners zorgen er wel voor dat auto's vol staan met krassen, dat mensen ruitenwissers moeten vervangen en dat iedereen oplossingen bedenkt om de overlast tot een minimum te beperken. "Ze zitten er nu een week of vijf", vertelt buurtbewoonster Elly Kanters. "Je ziet ze in eerste instantie niet, maar de overlast is enorm. Bij de wagen van mijn man hebben we al enkele keren de ruitenwissers moeten vervangen. Die pikken ze gewoon kapot, daar word je niet vrolijk van."

Via creatieve oplossingen proberen de mensen in Lieshout de vogels weg te jagen. Want kraaien zijn nu eenmaal beschermde vogels. "Wij leggen lakens over de auto's, anderen doen er een hoes over", legt Kanters uit. Ook hebben buren netten gespannen tussen de huizen, alles in een poging om de auto's te beschermen tegen krassen die de vogels veroorzaken. "Mijn overbuurman heeft een piepapparaat aangeschaft. Op het moment dat de vogels daar in de buurt komen, geeft het apparaat een schel geluid en vliegen ze weg."

De overlast beperkt zich niet alleen tot de Wolwever, ook in de Ruitjesakker zijn er meldingen van de kraaien die schade aanrichten. "Wij zitten met de achterkant van onze tuin aan de drukke weg, de Provinciale weg, maar dat houdt de vogels ook niet tegen." Het is de eerste keer dat Kanters en de buren overlast hebben van de vogels, nooit eerder zorgden kraaien daar voor zo'n ophef.

De dekens, hoezen, netten en geluidproducerende apparaten helpen wellicht iets, maar een permanente oplossing is niet zo makkelijk. Het lijkt dat ze in Lieshout gewoon moeten wachten tot de vogels een andere plek hebben gevonden. Kraaien zijn een beschermde diersoort, waardoor ook de gemeente aan handen en voeten is gebonden. "We zijn aan het uitzoeken of er een oplossing is die binnen de Flora en Faunawet past", laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>