De Laarbeekse harmonieën tijdens de Brabant Stoet
De Laarbeekse harmonieën tijdens de Brabant Stoet Foto: Joost Duppen
VIDEO

Harmonieën uit Laarbeek sieren Bergen op Zoom

Algemeen Muziek

Laarbeek/Bergen op Zoom - De leden van de drie harmonieën die Laarbeek rijk is, gingen zondag 16 september vroeg op pad. Het reisdoel was Bergen op Zoom waar deelgenomen werd aan de Brabant Stoet.

In deze optocht die door de historische binnenstad trekt lopen en rijden meer dan honderd voorbeelden mee in wat genoemd wordt de lopende en rijdende cultuur van Brabant. De deelnemers komen uit Noord-Brabant en uit de Belgische Brabantse provincies. Blazers, slagwerkers, vlaggendragers, bestuursleden en commissarissen van Harmonie De Goede Hoop uit Aarle-Rixtel, Harmonie Sint Caecilia uit Lieshout-Mariahout en de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning uit Beek en Donk zijn door de burgervader gevraagd acte de présence te geven om Laarbeek cultureel te promoten. Volmondig is daar gehoor aan gegeven. De organisatie van de stoet is in handen van de Brabantse Hoeders die jaarlijks zorgen voor een vernieuwend cultureel project.

Het is wel wat lang wachten want de inschatting van de looptijden van afzonderlijke deelnemers wordt vooraf wat te opportunistisch ingeschat. Ook niet verwonderlijk overigens. In totaal nemen 2.500 mensen deel aan de optocht en zij worden aanschouwd door ruim 35.000 toeschouwers. Reuzen, majorettes, gildebroeders, vendeliers, carnavalswagens, muziekgezelschappen, historische voertuigen, te veel om op te noemen. De openbare repetitie op straat van een viertal loopmarsen en marcheerbewegingen trekt al veel bekijks. Het Tweede Brabants Orkest is er helemaal klaar voor en bereid zich onder het genot van een heerlijk glas gerstenat voor op de tocht door de straten van Bergen op Zoom. De zon schijnt uitbundig en de sfeer is uitmuntend. Het orkest bestaat maar liefst uit 145 personen en is uitgedost in geheel zwart met een contrasterend fel groene stropdas. Ze komen niet voor niets uit de Groenste Gemeente van Europa.

Het Laarbeekse orkest krijgt een rood bordje met wit vertreknummer 108, hekkensluiter en uiteindelijk laatste in de lange optocht van de Brabant Stoet. Direct vanaf vertrek wordt hun deelname volop gewaardeerd met uitbundig applaus. De mensen vinden het zonder uitzondering prachtig. Tambour-maître Theo Peren speelt hier handig op in door de 'Grootste Harmonie van Brabant' zo nu en dan stil te zetten en zich naar het publiek te laten richten. De historische huizen laten de klanken van de trommen van de slagwerkgroep heerlijk weergalmen en met de mars Jubilissimo trekt het orkest de markt op. Daar worden ze opgewacht door de Commissaris van de Koning Wim van der Donk die samen met burgemeester Frank van der Meijden en zijn echtgenote het défile afneemt. Het tweede Brabants Orkest maakt een kwartdraai naar links en presenteert cultureel Laarbeek met muziek. De hoogwaardigheidsbekleders op het podium voor het Stadhuis genieten met volle teugen. En de burgemeester? Eveneens gekleed met een dito groene stropdas glimt duidelijk zichtbaar en beaamt dit met het niets verhullende drielettergreepwoord: 'Kippenvel'.