Afbeelding

Huldiging jubilarissen Sint Antoniusgilde Beek

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - De Beekse Schut heeft een drukke periode achter de rug. Niet alleen werd er geschoten voor een nieuwe koning, er werd ook stil gestaan bij het feit dat het gilde 40 jaar geleden na een slaap van tien jaar opnieuw actief werd. Zoals de traditie het wil werd dit feest geopend met een Heilige Mis. Die werd deze keer opgedragen in de kapel van de Zusters van het Kostbaar Bloed op de Broekkant.

Gildeheer pastor Jan Engels ging in de dienst voor en zijn gilde was erbij. Op het altaar stonden vaandrig Huub van den Bergh met het gildevaan en Joshy Gevers en Steven van Roessel met hun vendelvlaggen. Het was een sfeervol gebeuren en de zusters zongen erg mooi. Jan zou gehuldigd worden voor zijn 40-jarig erelidmaatschap van het gilde en hij had te kennen gegeven dat hij graag wilde dat dit na de mis zou gebeuren. Aldus geschiede. Gildekapitein Ria Duitsman hield een korte toespraak en daarna spelde koning Tonny Gevers bij de jubilaris zijn gildeonderscheiding op in het bijzijn van kerkgangers en een aantal familieleden van Jan. Daarna kreeg Jan nog een vendelgroet. Hij stelde het zeer op prijs en hij en de zusters genoten zichtbaar van alles.

Hierna werd in zaal De Tapperij in de Kerkstraat de lunch gebruikt waarna de feestelijkheden werden voortgezet op de schietaccommodatie 't Wipke. Daar hield de kapitein een toespraak waarin kort ingegaan werd op de omstandigheden waaronder in 1968 en 1969 besloten werd om te stoppen met de gildeactiviteiten, en hoe het gilde in 1978 weer uit de slaap gehaald werd. Vervolgens werden nog twee jubilarissen gehuldigd voor hun 40-jarig lidmaatschap, namelijk Marinus van Horik, hoofdtamboer van het gilde en een van de initiatiefnemers om het in 1978 opnieuw actief te maken, en Piet Swinkels, ook meteen in 1978 lid geworden en sindsdien bijna onafgebroken als deken en kapitein leiding gevend aan het gilde. Ook zij werden in het bijzijn van hun familie door de kapitein toegesproken en ook voor hen was er de gildeonderscheiding, opgespeld door koning Tonny Gevers.

Daarna werden de feestelijkheden op informele wijze voortgezet, het was er nog lang heel gezellig op 't Wipke. De vierde jubilaris, keizer en vaandrig Huub van den Bergh, kon er niet bij zijn, er wordt nog naar een passende gelegenheid gezocht om ook hem te onderscheiden.