Afbeelding
Foto: Mark Barten

Vereijken Logistics herkent zich niet in uitspraken Openbaar Ministerie

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – "Dit is een grote zwarte bladzijde in de historie van ons bedrijf", vertelt een aangeslagen Hans Vereijken, mede-eigenaar van Vereijken Kwekerijen. In november 2015 kwam een van hun medewerkers om het leven, nadat hij verdrukt werd tijdens schoonmaakwerkzaamheden in een liftschacht. Het Openbaar Ministerie eist een boete van €125.000 wegens overtreding van de arbeidsomstandighedenwet en 'dood door schuld'. De eigenaren van de tomatenkwekerij, broers Hans en Eric en neef Gerard, zijn onthutst hierover. "Maar ondanks de berichtgeving over de rechtszaak, wordt het leed voor de nabestaanden hier niet minder om. Deze trieste zaak kent alleen maar verliezers."

De uitspraken van het Openbaar Ministerie over het incident zijn niet mis. 'Het was niet de vraag of het fout zou gaan, het was alleen de vraag wanneer het fout zou gaan', wordt gesteld in het persbericht. De familie herkent zich hier totaal niet in en is verbijsterd over de manier waarop zij afgeschilderd worden door het Openbaar Ministerie. "Ze schrijven het zo alsof wij niets om onze werknemers geven en dit bewust hebben gedaan", vertelt Hans. "Het is eenzijdige berichtgeving van het Openbaar Ministerie die door alle media wordt opgepikt. Deze is onvolledig en onjuist, en daarom willen wij graag ons verhaal doen aan de inwoners van Laarbeek."

Hans legt uit: "Op woensdag 25 november 2015 was een van onze Poolse werknemers bezig met het afronden van de dagwerkzaamheden. Een onderdeel daarvan is het maandelijks schoonmaken van de betreffende liftschacht. Deze lift wordt maar één keer per dag gebruikt en werkt volautomatisch. De lift brengt automatisch pallets met verpakkingsmateriaal – wat één keer per dag geleverd wordt - omhoog. Volgens het schoonmaakplan worden verloren houtsnippers opgeveegd. Tijdens het opvegen is de lift plots omlaag gekomen, waardoor de werknemer hieronder terecht is gekomen. Hij was op slag dood."

Oorzaak
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dat was de vraag die bij de familie Vereijken meteen opspeelde. De lift was ruim een jaar oud. De werknemers waren op de hoogte van de instructies, wat zij ook onafhankelijk van elkaar verklaard hebben aan de rechter. Rondom de lift zaten veiligheidssensoren, zodat de lift uitgaat als er iemand in de liftschacht loopt. "Precies bij de lift hangt een camera. Meteen die avond nog hebben we de afschuwelijke beelden teruggekeken. De werknemer is op zijn gemak bezig met de schoonmaakwerkzaamheden van de lift. We zien dat de veiligheidssensoren werken aan de hand van de signaallampen en pas bij de derde keer dat hij voorbij de sensoren komt, komt de lift ineens omlaag. Hij had geen schijn van kans. Omdat de veiligheidssensoren leken te werken, had de lift nooit omlaag mogen komen."

Onderzoek
Meteen na het ongeval is er volop onderzoek gedaan bij de lift. "Hieruit kwam naar voren dat er een overbrugging in het veiligheidscircuit van het liftsysteem zat, waardoor het leek alsof de veiligheidssensoren wel werkten, maar dit was niet zo. Het Openbaar Ministerie wrijft ons dit aan. Dat is natuurlijk absurd. De liftleverancier installeert, onderhoudt en verhelpt eventuele storingen van deze lift Niemand van onze mensen heeft de kennis in huis om hieraan te sleutelen. Dat is veel te technisch. Maar omdat niet bewezen kan worden wie deze onverantwoordelijke overbrugging heeft aangebracht, worden wij hiervoor verantwoordelijk gehouden."

"Onze werknemers krijgen instructies van hoe zij met bepaalde apparatuur om moeten gaan. Een onderdeel van werkzaamheden aan de lift, zoals onderhoud, schoonmaak of storing is het uitzetten via de hoofdschakelaar. Dat moet altijd. In dit geval heeft onze werknemer dat niet gedaan. Deze werkzaamheden worden verricht door meerdere (Poolse) werknemers. Drie van hen hebben verklaard dat zij op de hoogte waren van de instructies van de lift en zij bevestigden ook dat het slachtoffer normaliter wel altijd de hoofdschakelaar omzette."

Impact
Het ongeluk heeft er flink ingehakt bij de familie en medewerkers. De vriendin van de Poolse werknemer werkte ook daar. Hans licht toe: "Wij hebben veel extra's voor de nabestaanden gedaan, los van de schadesom die zij ontvangen hebben. We hebben het zo goed mogelijk voor hen proberen te regelen, maar het leed wordt er niet minder door. Dit ongeluk is bij onze medewerkers niet in de koude kleren gaan zitten."

Direct na het ongeval heeft het bedrijf een veiligheidsexpert de verpakkingshal laten onderzoeken. "We kregen te horen dat we alles goed geregeld hebben. Het is erg vervelend dat wij op een zwarte manier te kijk worden gezet door het Openbaar Ministerie. We vinden het allemaal verschrikkelijk wat er gebeurd is."

Uitspraak rechter
Over vier weken doet de rechter uitspraak over deze zaak. "Dat we een geldbedrag moeten betalen, ontkom je bijna niet aan. Je kunt namelijk altijd meer instructie geven en frequenter toezicht houden. Maar we hopen wel dat de rechter meegaat in wat wij hebben gedaan aan veiligheid voor ons personeel. Dat is een kernwaarde van ons bedrijf. De gedane uitspraken door het Openbaar Ministerie zijn gewoon niet juist."

De betreffende lift
Afbeelding