Afbeelding

Laarbeek wint de Operatie Steenbreektrofee!

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Gemeente Laarbeek heeft de Steenbreek-trofee gewonnen met haar vergroeningsproject 'GroenStrijd 2.0'. Dit is op donderdag 20 september 2018 bekend gemaakt tijdens de Nationale Groendag in Den Haag. Wethouder Monika Slaets vertelt vol trots: 'We zijn óngelofelijk vereerd dat Laarbeek opnieuw wordt bekroond vanwege de manier waarop we samenwerken om onze gemeente verder te vergroenen. Wederom een geweldige erkenning voor iedereen die hier aan heeft meegewerkt'. De jury roemde vooral de samenwerking met het bedrijfsleven en de betrokkenheid van de inwoners.

Steenbreektrofee
In totaal waren er zes gemeenten genomineerd voor de trofee. Isabelle Diks, Tweede Kamerlid en ambassadeur van Operatie Steenbreek, maakte op donderdag 20 september de winnaar bekend tijdens de Nationale Groendag in Den Haag. Operatie Steenbreek staat voor innovatieve voorbeelden die biodiversiteit stimuleren, tuinen ontstenen, een positieve bijdrage leveren aan klimaatverandering en een stimulerende werking hebben op anderen. Gemeente Laarbeek wil graag een voorbeeld zijn voor andere gemeenten op het gebied van groen en duurzaamheid. Daarbij zoeken zij ook steeds naar samenwerking en aansluiting bij de eigen inwoners. Laarbeek was vorig jaar ook al één van de genomineerden, maar greep toen helaas net naast de prijs.

GroenStrijd 2.0
De vergroeningsactie, Groenstrijd 2.0, is geïnspireerd op de Entente Florale en wordt daarom ook wel de eigen 'Entente Lokale' genoemd. Het idee is samen met lokale groenondernemers bedacht en uitgewerkt. Buurtbewoners maken, samen met een coach (een lokale groenondernemer), een plan voor het vergroenen van hun woonomgeving. Voorbeelden zijn het aanplanten van kale boomspiegels of het vervangen van verharding door groen in voortuinen en in de openbare ruimte. Maar ook het plaatsen van plantenbakken, opvangen en hergebruik van hemelwater of andere creatieve manieren om groen en kleur in de buurt te brengen. De kosten van de aanplant zijn voor de gemeente, de buurtbewoners houden het groen zelf bij. Een vakkundige jury zal naar aanleiding van een planpresentatie en een rondgang langs de deelnemende opgefleurde buurten een winnaar uitroepen van de wedstrijd. De uitslag van de GroenStrijd 2.0 wordt bekend gemaakt tijdens de 'Laarbeek schittert in het groen'-avond op woensdag 26 september a.s. in het Dorpshuis in Lieshout. Meer over de GroenStrijd 2.0 is te lezen op www.laarbeek.nl/groenstrijd