Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: aa4d43
Senioren

Kunstlezingen van start bij KBO Beek en Donk

Beek en Donk - Zoals reeds gepubliceerd gaat de KBO in seizoen 2018-2019 weer starten met een serie van 4 kunstlezingen, waarvan de eerste plaatsvindt op donderdag 18 oktober om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum en is getiteld 'Zwelgen in schoonheid'. Deze wordt gegeven door Dr. Ger Jacobs, kunsthistoricus.

Ger start met de opgravingen in Pompei welke verborgen lagen onder de Lavastromen na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Onder de Europese culturele elite zoals de adel en de hoge geestelijkheid, ontstond een ware verzamelwoede en een onderlinge strijd wie zijn paleis of kunstgalerij het mooiste ingericht had. Kunstenaars zoals o.a. Canova, Thorvaldsen, Mengs, Kauffman en Batoni streefden naar het uiterste in schoonheid en probeerden de opgegraven werken van de Grieken en Romeinen te overtreffen door de presentatie van o.a. meer naaktwerken, hoewel een beetje preutser dan bij de Grieken en Romeinen. Onder de naam 'Neoclassime' ontstond een kunststroming die zich als een inktvlek over Europa verspreide. Vooral de Italianen waren hiervan begeestert en Rome groeide uit tot het Europese centrum van artistieke vernieuwing, waarvan heden ten dage de invloed nog merkbaar is. In het Amsterdamse Hermitage kunnen bezoekers tot 13 januari 2019 een Grand Tour maken langs klassieke sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars waaronder o.a. de wereldberoemde beelden van de Drie Gratiën, Amor en Psyche, een bezoek dat Ger Jacobs eerder al maakte en waarover hij uitgebreid verhaalt.

Na deze lezing volgen nog 3 lezingen en wel op 15 november, 17 januari en 14 februari. De kosten bedragen voor KBO leden alle 4 de lezingen tezamen €20,00 en voor niet leden €25,00. Losse lezingen, voor KBO leden €6,50 en voor niet leden €7,50 per lezing. Kijk voor meer info op www.kbo-beekendonk.nl. Inschrijven kan ook nog door aanmelding via het secretariaat: secr.kbobd@gmail.com. Contante betaling kan plaatsvinden tijdens de eerste lezing op 18 oktober, zo mogelijk gepast. Graag tot dan.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>