Het mannetje zwartkop is als gevolg van de klimaatverandering niet alleen in de zomer, maar ook steeds meer in de winter in Nederland te zien
Het mannetje zwartkop is als gevolg van de klimaatverandering niet alleen in de zomer, maar ook steeds meer in de winter in Nederland te zien Foto: Leo van den Heuvel

Lezing over veranderend klimaat bij IVN Laarbeek

Algemeen Lezingen

Laarbeek - Het klimaat wenkt de dieren? Planten en dieren vluchten in hoog tempo naar koelere oorden?! Het weer is een thema van elke dag. Het is te nat, te droog, te warm… en heel soms gewoon goed. Criterium voor dit oordeel is meestal van heel persoonlijke aard. De laatste jaren is er ook veel te doen over het (veranderende) klimaat. Regelmatig is er berichtgeving in de media.

Stijging van de temperatuur, broeikaseffect, opwarming van de aarde, smelten van de ijskap, extremere weersomstandigheden, stijging van de zeespiegel, etc. Zijn het incidentele spelingen van de natuur of zijn het werkelijk naderende, dreigende tendensen? Een thema dat iedereen aangaat. Wat betekent een en ander voor planten en dieren? Welke tekenen neemt men de laatste jaren waar? In deze lezing van Rini Kersten wordt ingegaan op verschillende aspecten van deze problematiek. Concrete waarnemingen aan veranderingen en verschuivingen in de flora en vooral de fauna van het land zijn daarbij uitgangspunt.

Verschijnselen zoals vroeger, bloeien van de voorjaarsflora komen aan bod, en zangvogels die eerder hun eieren leggen in het jaar, en de vervroeging van de vliegtijd van vlinders en libellen.

Zomerfijnstraal, grote waternavel en bezemkruiskruid, zandhagedis, bonte vliegenvanger en bijeneter, tijgerspin, sprinkhaan- , juffer- en libellensoorten, vlinders. Wat vertellen ze?

Het ultieme antwoord op de vraag van het veranderende klimaat wordt niet gegeven, maar veel aspecten, achtergronden en verwachtingen, en feiten en vermoedens komen aan de orde. Allemaal ondersteund via een beeldende powerpoint-presentatie.

Rini Kersten uit Erp heeft een naam hoog te houden als deskundig spreker, die de materie ook op humorvolle wijze naar het publiek weet te brengen. Hij spreekt op 18 oktober in de Bimd, het bekende clubgebouw van het IVN aan de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel. De lezing begint om 20.00 uur en is om ongeveer 22.00 uur afgelopen.