Afbeelding
Foto: Johan Maas

"We willen laten zien dat carnaval ontzettend leuk is"

Algemeen Carnaval

Beek en Donk – Tijdens carnaval gaan alle remmen los, ook bij de basisschooljeugd in Laarbeek. Maar het jeugdcarnaval is meer dan de dagen rondom carnaval. De jeugdcommissies van de Laarbeekse verenigingen zijn het hele jaar in de weer. Misschien een idee om 'de koppen eens bij elkaar te steken'.

Enthousiaste organisatoren
'Zouden we misschien iets van elkaar kunnen leren?' was een tijdje geleden de gedachte van de jeugdcommissie van de Teugelders van Ganzendonck (Beek en Donk). Nu staan ze gezellig met de collega's uit Ganzegat (Aarle-Rixtel) te buurten. Samen met Jong Ganzegat, worden enthousiast ervaringen uitgewisseld, terwijl de hoop wordt uitgesproken dat Lieshout en Mariahout ook aansluiten. Het idee is om elkaar af en toe te ontmoeten. Ervaringen en ideeën kunnen dan met elkaar gedeeld worden. Het motto 'De jeugd heeft de toekomst' staat hoog in het vaandel. "We zijn alweer een half jaar met carnaval bezig", lacht de Ganzegatse Francien Cornelissen. Samen met haar collega-jeugdcarnavalbestuurders geeft ze aan dat carnaval meer dan die vier dagen is. Het hele jaar door zijn er activiteiten. Via de media en soms scholen wordt informatie gegeven. "Tegenwoordig brengen wij een USB-stick naar scholen", vertelt Teugelder Esther Dekkers. "Leerkrachten kunnen dan zelf eruit halen wat ze voor hun klas willen gebruiken."

Ouders mogen veel, maar moeten niets
Natuurlijk kan carnaval een drukke tijd zijn, maar de jeugdcommissies zien de kinderen genieten. "Soms hebben we kinderen waarvan ouders zelden carnaval vieren", vertellen de commissieleden. "Als een kind zich opgeeft voor het jeugdcarnaval begeleiden wij de kinderen en zorgen dat er duidelijke afspraken zijn. Alles gaat in overleg met ouders." Beide verenigingen hebben ervaring met kinderen die doordat ze prins of prinses zijn, of lid van de raad van elf, een geweldige tijd beleefden. "Dan zie je zo'n kind met een brede lach op zijn gezicht", glunderen de commissieleden. "En dan genieten wij ook." Tijdens het carnavalsseizoen ontmoeten de jonge carnavalsvierders veel leeftijdsgenoten uit andere kernen. De saamhorigheid is groot. "Samen willen we de krachten bundelen", zegt Teugelder Anjo Jonkers. "We willen laten zien dat carnaval ontzettend leuk is." Het carnaval in Brabant heeft een eeuwenlange traditie. Die traditie geven de commissieleden van 'de Teugelders' en 'Jong Ganzengat' aan jongeren door. "Jeugd is waar je mee verder moet, daar zit de toekomst."