De oude, in ijzer uitgevoerde, naam van de manege is opgeknapt
De oude, in ijzer uitgevoerde, naam van de manege is opgeknapt Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)
FOTO'S

Manege D'n Perdenbak klaar voor de toekomst

Algemeen Sport

Lieshout - Burgemeester Frank van der Meijden heropende zaterdag 6 oktober manege D'n Perdenbak. Het dak van de manege is vernieuwd en tevens zijn de wanden en de verlichting aangepakt, zodat het gebouw weer aan de eisen van de tijd voldoet.

Water
Sinds 1984 beheert een stichting de manege. De stichting bezit geen stallen en er verblijven dus geen paarden anders dan tijdens de openingsuren. In de tachtiger jaren is het een uniek project, waarbij diverse rijverenigingen in Lieshout en Mariahout gebruik gaan maken van één hal. De rijverenigingen uit de beide dorpen nemen het initiatief om bij de gemeente een aanvraag in te dienen voor een gezamenlijke hal. Zij vinden bij burgemeester Piet van Hout een gewillig oor. Zo ontstaat een niet-particuliere manege, waarvan er in de directe omgeving geen tweede te vinden is. De opening vindt op verzoek van de burgervader plaats door de toenmalige minister van landbouw, de heer Gerrit Braks.

Binnen is een professionele vloer aanwezig van ruim een halve meter dik. "Men zegt dat er behalve een aparte soort zand ook stukjes vilt in zitten", legt Peter van de Sande uit. Het meest aparte van deze bodem is echter, dat het waterpeil in de 'vloer' geregeld kan worden. "Daarom wordt het ook wel een eb-en-vloed-bodem genoemd", legt bestuurslid Annemarie van den Hurk uit. "We kunnen de vloer dus wat natter maken als de omstandigheden dat eisen". "Als je het tot in den extreme zou doorvoeren kun je het water laten stijgen tot boven het zand, en dan heb je een ijsbaan", vult Nicole van Schaik aan.

Wensen
De openingshandeling van de burgemeester bestaat uit het onthullen van de oude, in ijzer uitgevoerde, naam van de manege die opgeknapt is en voorlopig binnen is geplaatst. Het kunstwerk geschonken door de heer Slegers, hangt op een prominente plaats tegen de zijwand. In de hal kunnen alle dressuurwedstrijden gereden worden tot en met de Klasse M2. Voor de echt professionele wedstrijden, de Z (van zwaar) -klasse 1 en 2, is de hal nèt te klein. "Als de bak tien meter langer was zouden ook deze wedstrijden kunnen worden gehouden, want je hebt 60 meter nodig voor die klasse", vult Nicole aan. Ook voor de andere discipline, het springen met paarden, is de hal te klein, want tegenwoordig moeten de springruiters binnen kunnen 'losrijden' voor de wedstrijd. Er zijn dus nog wel wensen.

Harmonie
Mevrouw Lisette van der Meijden is met haar man meegekomen naar de opening. Zij vertelt dat ze in Bergeijk tot haar 24e dagelijks reed en deed zowel aan dressuur als springen. Daarbij kwam ze samen met haar paard Samantha uit in de Z-klasse, namens rijvereniging 'Sempre Avanti'. De dressuur werd haar uiteindelijke keuze. "Maar daar zat geen Z-klasse meer in, ik heb het geschopt tot M2", lacht ze. "Het was in die tijd een clubgebeuren, niet individueel, zoals tegenwoordig." Burgemeester van der Meijden prijst de inzet van bestuur en vrijwilligers en laat doorschemeren, dat er met inzet van verenigingsleden nog mogelijkheden genoeg zijn voor de paardensport in Laarbeek. Na de opening geeft het samenwerkingsverband 'Cum Equus Libre' een demonstratie. Deze groep probeert door middel van therapie de harmonie tussen mens en paard te verbeteren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding