Afbeelding
Foto: Mark Barten

Stortvloed aan reacties op voorgenomen maatregel: Grijze container mag in 2019 nog één keer per maand aan de weg

Algemeen Gemeente

Laarbeek - De gemeenteraad heeft in de vergadering van 11 oktober besloten dat restafval vanaf 2019 de helft minder ingezameld wordt. In plaats van tweewekelijks wordt de grijze container vanaf januari één keer per vier weken (dertien keer per jaar) geleegd. Samen met deze wijziging in de frequentie van inzameling is besloten de tarieven voor restafval (grijze container) te verhogen en de tarieven voor Gft-afval (groene container) te verlagen. Het vastrecht gaat omlaag.

"Als je goed scheidt, ben je zelfs goedkoper uit"
Het besluit tot het verminderd inzamelen van restafval komt voort uit de motie Circulaire Economie, waarin het college door de raad werd verzocht stappen te zetten richting een circulaire economie waarin zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt. "Deze motie is vorig jaar aangenomen door de raad met als uitgangspunt 'de vervuiler betaalt'", licht verantwoordelijk wethouder Ria van der Zanden toe. "Dit is een eerste stap daartoe". De maatregel is zowel bedoeld om duurzaamheid te bevorderen en levert tegelijkertijd een forse kostenbesparing op die nodig is om kosten als de stijgende stortbelasting op te vangen. "Onder aan de streep kost het onze inwoners niet meer geld", legt de wethouder uit. "Als je goed scheidt, heb je minder restafval en ben je zelfs goedkoper uit. Het vastrecht wordt in 2019 ook goedkoper. Die kostenverlaging kunnen we doorvoeren omdat we verwachten dat er minder restafval in wordt gezameld."

"Heel de raad was positief over het besluit"
Het college verwacht weinig problemen als gevolg van het verminderd inzamelen. Volgens de officiële cijfers zetten de inwoners van Laarbeek de grijze container nu al gemiddeld minder dan zeven keer per jaar aan de weg. Veel minder dus dan de dertien keer die voor 2019 staat gepland. Toch kwam er een stortvloed aan veelal negatieve reacties op het Facebookbericht van DeMooiLaarbeekKrant waarin de maatregel bekend werd gemaakt. Wethouder Van der Zanden: "Heel de raad was positief over het besluit. Samen met de ervaringen die andere gemeenten al opgedaan hebben, de cijfers en de mogelijkheid om de kosten binnen de perken te houden is dat een duidelijke reden om met het besluit door te gaan."

"In de grijze container hoeft niets wat stinkt"
Veel van de angsten voor de verandering in de ophaalfrequentie van het restafval die leven onder de inwoners van Laarbeek werden tijdens commissie- en raadsvergaderingen al weerlegd. Een groot aantal reacties op Facebook ging bijvoorbeeld over de angst voor stankoverlast. "In de grijze container hoeft niets wat stinkt. Al het bederfelijk goed kan in de Gft-container", zegt de wethouder daarover. Ze toont een lijst met wat er allemaal bij het PMD-afval, dat gratis blijft, en in de Gft-container mag. Ook staat daar een groot aantal producten op dat gratis bij de milieustraat ingeleverd mag worden, zoals incontinentiemateriaal en luiers, medicijnafval en wit- en bruingoed (koelkast, televisie, e.d.). "De inwoners krijgen allemaal een folder."

"Als je de container vergeet moet je acht weken wachten"
Veel anderen uitten hun angst voor de toename van zwerfafval en afvaldumping in de natuur. "In alle gemeenten om ons heen waar deze maatregel al langer geldt, hoor je geen geluiden over meer zwerfafval. Dit monitoren we uiteraard wel en wordt besproken in de evaluatie die na een half jaar in de commissievergadering plaats zal vinden", laat Ria van der Zanden weten. Vanuit andere gemeenten reageerde overigens een groot aantal mensen op het Facebookbericht dat aangaf al geruime tijd ervaring te hebben met deze manier van inzamelen en daar geen problemen mee hebben. Ook voor de reactie van een aantal mensen op Facebook: "als je de container vergeet, moet je nu acht weken wachten in plaats van vier" blijkt al een bestaande oplossing te zijn. Via de afvalapp kun je een herinnering instellen waardoor je op een zelfgekozen tijdstip een waarschuwing ontvangt dat de container aan de weg moet.