Lezing 'Gedonder in Brabant' bij De Lange Vonder

Algemeen Lezingen

Beek en Donk – Heemkundekring De Lange Vonder houdt op maandag 29 oktober de lezing 'Gedonder in Brabant', over de Belgische revolutie en de 10-daagse veldtocht in 1831. Deze wordt gehouden in het Ontmoetingscentrum van Beek en Donk. De aanvang is 20.00 uur. Voor leden gratis toegankelijk, niet-leden betalen €2,00.

'Eenmaal komt de dag
Waarop wij allen wachten
Dan gaan we naar de grens
Om de Belgen af te slachten'

Een populair gedicht in het Nederland rond 1831! Tot de 2e Wereldoorlog was België de grootste tegenstander bijv. bij voetbalwedstrijden. Bij de gebeurtenissen rondom de Hedwige polder dook in sommige Belgische media het bovenstaande gedichtje weer op, ook den (h)Ollandse Rekenkunde werd weer aangehaald. Het op zeer bijzondere rekenkundige wijze toch je voordeel halen.

De Belgische Revolutie die in 1830 uitbrak en leidde tot de afscheiding van België van Nederland, liet vooral Noord-Brabant niet onberoerd. Na de gebeurtenissen in Brussel in de late zomer van 1830 werd ook Noord-Brabant door Den Haag beschouwd 'als in 's vijands land' en vervolgens bezet. Had de Zuidelijke landsgrens sinds 1814 op honderden kilometers afstand gelegen, nu lag die letterlijk en figuurlijk op een steenworp afstand. Deurne werd een grensplaats met grenswachten. Venlo, Weert, Venray e.a. waren 'Belgische' steden.

In de lezing het verhaal rond de Belgische Revolutie, met de nadruk op Brussel, en de Tiendaagse Veldtocht in 1831.

Ook wordt ingegaan op de gebeurtenissen in Noord- Brabant, o.m. de verplichte inkwartieringen van 'Hollandsche' schutterijen, de aanvankelijke massale desertie door mannen uit Noord-Brabant die wel voelden voor aansluiting bij de opstandige Belgen.

In de lezing ook hoe 'de Hollanders' tegen Noord- Brabant, een voor hun nog onbekend stukje Koninkrijk aankeken. Hun beeld was bepaald niet positief, uitspraken als: '…een sullig-rooms karakter…' en '…geene verhevene gevoelens van vaderlandse liefde en liefde voor den koning', komen aan de orde. Ook de kennismaking met lokale gebruiken en het gesproken dialect was voer voor de Hollanders die hun ervaringen in dagboeken beschreven.

Geldroppenaar en Rotterdammer Aad Engelfriet heeft al 48 reizen als cultuur-historisch reisleider begeleid en is ook stadsgids voor een groot aantal steden in Nederland en België, w.o. Brussel. Geeft per jaar ca 70 lezingen, ook in Vlaanderen. Veel gevraagd in Vlaanderen, zijn lezing over het ontstaan van de Benelux grenzen, waarin ook altijd aandacht voor de Belgische revolutie. Daarnaast is hij docent op een aantal Volksuniversiteiten en webmaster van een vooral op Rotterdam gerichte unieke website.