Logo mooilaarbeek.nl
Links de huizen aan de Hamelijnckhof. Tussen deze huizen en Basisschool De Raagten zijn vaak hangjongeren aanwezig   | Fotonummer: fdaa9d
Links de huizen aan de Hamelijnckhof. Tussen deze huizen en Basisschool De Raagten zijn vaak hangjongeren aanwezig (Foto: Nikki Barten)
Gemeente

Jongeren mogen niet meer 'hangen' achter het Ontmoetingscentrum

Beek en Donk – De raadzaal van het gemeentehuis in Laarbeek was maandagavond gevuld met verontruste en bezorgde bewoners van het Hamelijnckhof in Beek en Donk, de nieuwbouwwijk waar voorheen Basisschool De Raagten stond. Zij ervaren veel overlast van de hangjongeren nabij de parkeerplaats van het Ontmoetingscentrum en de nieuwe locatie van De Raagten. Afgelopen weken vonden er zelfs diverse incidenten plaats. Burgemeester Frank van der Meijden stelt per direct een samenscholingsverbod in.

Bewoners maken zich al langere tijd zorgen om hun kinderen en de veiligheid. Na de zoveelste escalatie, waarbij er niet alleen gescholden is met schuttingtaal, maar daadwerkelijk ook schuttingen beklad zijn met teksten, evenals de muur van het Ontmoetingscentrum, is voor iedereen de maat vol.

Naast Van der Meijden waren wijkagenten Gerrit van Zanten en René Jansen, wethouders Ria van der Zanden en Joan Briels, gebiedscoördinator Laura Volleberg en een juridisch adviseur aanwezig bij de bijeenkomst. Alle klachten en zorgen van de bewoners werden door hen gehoord, en ook gedeeld door de gemeente. De emoties waren voelbaar aanwezig, maar de bewoners hielden zich vooral aan de feiten. Die waren duidelijk: Veel geluidsoverlast, ook in de nacht en vroege ochtend, auto's die hard rijden en spinnen waarbij het rubber te ruiken is en de vondst – vaak door kinderen – van glas en lege wietzakjes. Kortom het veiligheidsgevoel van mensen is naar het nulpunt gedaald. Bewoners hebben geprobeerd om in gesprek te gaan, waarbij de groep dan begrip lijkt te hebben, maar de volgende dag gaat het weer gewoon verder.

Burgemeester, wethouders en de politie zijn het erover eens, dat dit gedrag een halt moet worden toegeroepen. Er is een samenscholingsverbod uitgevaardigd voor de toegangsweg vanaf de Otterweg en het totale parkeerterrein in en om het Ontmoetingscentrum en achter Kindcentrum De Raagten. Vanaf donderdag 25 oktober wordt dit actief gehandhaafd door de politie. Op deze manier hoopt de gemeente dat de overlast zal stoppen.

Bewoners zijn tevreden met deze oplossing, maar maken zich wel zorgen dat het probleem mogelijk zich naar een ander deel van Beek en Donk verplaatst. Van der Meijden was daarin heel duidelijk: "Dat zal zeker wel, maar ik ben ervan overtuigd dat we de groep in beeld hebben en dat we hen niet loslaten. Het stopt hier niet, het blijft onze aandacht houden."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>