Thea van Rixtel (l) en Henny Hommersom-Verrijt (r)
Thea van Rixtel (l) en Henny Hommersom-Verrijt (r) Foto: Mark Barten

Laat de kinderen studeren in India

Algemeen Algemeen

Beek en Donk/Gerwen – Al meer dan 25 jaar is Henny Hommersom-Verrijt (69) uit Gerwen in de ban van India. Vanaf 1993 bezoekt ze het land waar ze zelfs moeder Teresa eens ontmoette. Dit jaar gaat Henny met Thea van Rixtel (53) uit Beek en Donk naar India.

"Ik moet erheen"
"Ik ga al jaren naar India", vertelt een bevlogen Henny. "Eerst samen met mijn man, maar hij heeft die tijd afgesloten. Maar dat kan ik nog niet. Ik moet erheen." Vanaf 1991 sponsort Henny met haar man al een meisje in India. Chumeky was destijds zes jaar en is nu zelf moeder. "Ik bel haar iedere maand en dan praat ik met haar oudste zoon die Engels spreekt. De liefde en de dankbaarheid die ik krijg, dat is zo'n mooie ervaring. Ik hou er net zoveel van als van mijn eigen kind", licht Henny toe. Door de jaren heen heeft Henny steeds meer vragen gekregen om kinderen te sponsoren. "Ik richt me daarbij speciaal op meisjes, – ook een gehandicapt meisje –, omdat die het veel moeilijker hebben dan jongens in India." Ook een gezin in de sloppenwijk kan op steun rekenen. "Maar dat doe ik allemaal niet alleen hoor", benadrukt Henny. "Heel veel mensen helpen. Misschien kun je speciaal het 'Heilig Kruisgilde' uit Gerwen noemen in de krant? Zij steunen me altijd."

Thea gaat mee
Henny en Thea kennen elkaar van 'De Bleek' in Beek en Donk. Ze kennen allebei Jan. Toen Jan jarig was, spraken ze over India. "Ik mocht van mijn man Henk eigenlijk niet alleen naar India, dus is het fijn dat Thea aanbood om mee te gaan", vertelt Henny." De dames gaan samen een maand naar Orissa – de armste deelstaat van India met 45 miljoen inwoners – en zitten vandaag, 1 november, in het vliegtuig. Zogenaamd als toerist, maar ondertussen om hulp te bieden.

Vooruit met de geit
Henny heeft veel gedaan voor India, waaronder het opzetten van een weeshuis. En vanaf het moment dat de priester vroeg of ze mee kon helpen met het geitenproject, is ze daarmee aan de slag gegaan. Mensen konden een geit sponsoren aan de allerarmsten, zodat zij konden voorzien in hun levensonderhoud. Inmiddels zijn er genoeg geiten en heeft de aartsbisschop gevraagd om andere hulp. "We gaan nu onderzoeken wat we op het gebied van educatie kunnen doen", vertelt Henny. "Onderwijs kan de kinderen verder helpen in hun leven, dus wij gaan ervoor zorgen dat alle giften persoonlijk worden afgegeven. Niets blijft aan de strijkstok hangen."

Thea gaat een blog schrijven over hun reis naar India. U leest erover in DeMooiLaarbeekKrant.. Wilt u sponsoren? Graag! Het rekeningnummer is NL09ABNA0455990123 t.n.v. HGW Hommersom-Verrijt.