Logo mooilaarbeek.nl
Vlnr: Frank van den Eijnden, Pieter Sanders en Monika Slaets   | Fotonummer: 4c9b17
Vlnr: Frank van den Eijnden, Pieter Sanders en Monika Slaets (Foto: Jan Jansen)
Kunst en Cultuur

Molen 'De Vogelenzang' nu officieel Van Gogh monument

Lieshout - Bij molen De Vogelenzang in Lieshout vond maandag 29 oktober een korte plechtigheid plaats. Wethouder Monika Slaets en Frank van den Eijnden, directeur van de Van Gogh Heritage Foundation, ondertekenden een erfgoedgedragscode. Hierdoor werd De Vogelenzang officieel een Van Gogh monument.

Van Gogh
Van Gogh tekende en schilderde in zijn Nuenense periode objecten in Nuenen en omgeving. Vastgesteld is dat hij molen De Vogelenzang twee keer uitbeeldde. Als zwartwit tekening met korenschoven op de voorgrond en als schilderstuk. Dit laatste kwam pas aan het licht toen het bekende schilderij 'Vaas met bloemen', uit 1890, aan een röntgenonderzoek werd onderworpen. De Vogelenzang zat eronder verstopt.

Van Gogh Heritage Foundation
Deze foundation zet zich in om de monumenten die verweven zijn met het werk van Vincent van Gogh, in goede staat, te behouden, en op te nemen in een infrastructuur van fiets- en wandelroutes waardoor ze meer toegankelijk zijn voor een groter publiek. De Van Gogh Heritage Foundation zet daarvoor fondsen in, afkomstig van particulieren en met ondersteuning van de provincie. Alle Van Gogh monumenten staan beschreven in een lijvig boekwerk dat de heer Van den Eijnden aanbiedt aan de trotse molenaar van De Vogelenzang, Pieter Sanders. De wethouder ontvangt De Van Gogh Atlas, met daarin ook monumenten van buiten Nederland. "Want", zo besluit de heer van den Eijnden zijn inleiding, "Van Gogh was een echte Europeaan. Maar wel een Brabantse Europeaan"

De erfgoedgedragscode
De erfgoedgedragscode brengt verplichtingen met zich mee voor beide partijen. Laarbeek is de eerste Brabantse gemeente die het convenant gaat ondertekenen. De wethouder zegt trots te zijn op dit bijna 200 jaar oude monument binnen haar gemeentegrenzen. De gemeente Laarbeek wil zich graag inspannen om samen met de Van Gogh Heritage Foundation het monument in goede staat te houden. Het convenant wordt door beide partijen ondertekend en het bijbehorende schildje opgehangen.

De molenaar
Molenaar Pieter Sanders is in zijn sas. Regelmatig wordt hij door voorbijgangers gevraagd, of deze molen ooit geschilderd is door Vincent van Gogh. "Het wordt alleen maar leuker, als de molen echt opgenomen wordt in fiets- en wandelroutes", zegt hij. "Concrete plannen heb ik zelf ook", lacht hij. We gaan hier toiletten maken voor voorbijgangers. Verder speel ik met de gedachte om iets met muziek te organiseren rond de molen. En in 2019 gaan we het 200-jarig bestaan van de molen groots vieren."

Het kersverse Van Gogh Monument
Hoog boven de hoofden van de aanwezigen draaien de prachtig opgetuigde wieken van De Vogelenzang hun rondjes. Gestaag, onverstoorbaar, soepel, zonder gepiep en geknars. De Vogelenzang zelf is er ook klaar voor.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>