Jean-Pierre van de Kruijs
Jean-Pierre van de Kruijs

"Ik geniet er van om iets te maken dat uiteindelijk heel mooi is"

Algemeen Kunst en Cultuur

Enkele grote werken hangen aan de wanden van zijn atelier in Eindhoven, locatie Sectie C. Andere exemplaren, in de maak, liggen op werkbanken te wachten op een nieuwe laag verf of epoxyhars. Twee dagen per week is kunstenaar Jean-Pierre van de Kruijs (47) uit Aarle-Rixtel in dit creatieve broeinest van kunstenaars en designers aan het werk. Complimenten krijgt hij van de vele bezoekers die bij hem binnenlopen tijdens de Dutch Design Week, de week waarin dit interview plaatsvond.

Jean-Pierre, een epoxyhars schilderij, wat houdt dat in?
"Een schilderij dat opgebouwd is uit verschillende lagen verf. Tussen iedere laag verf zit een laag epoxy. Dit is een soort hars waarmee je gelaagdheid aan kunt brengen in het werk."

Hoe ga je hierbij te werk?
"De eerste stap is het maken van een houten paneel. Doek is hiervoor niet geschikt omdat dat doorhangt. Na het aanbrengen van grondkleur en basisvorm met acrylverf breng ik de eerste laag epoxy aan. Daarna begin ik met de tweede laag verf gevolgd door epoxy. Ik bouw mijn schilderij als het ware op. De lagen verf die ik aanbreng zijn semitransparant. Daardoor krijg je diepte in het schilderij en intense kleuren. Het aantal lagen verschilt per schilderij. Als het klaar is, is het klaar. De gemiddelde doorlooptijd van een werk is drie maanden."

Je hebt jaren fulltime bij een automatiseringsbedrijf gewerkt. Nu verdeel je je tijd tussen dit I.T.-bedrijf en je atelier. Waarom deze keuze?
"Anderhalf jaar geleden kwam ik in een galerie in Oisterwijk. Daar liep ik tegen een epoxyschilderij aan. Toen ik dit schilderij zag dacht ik meteen: waarom maak ik eigenlijk niet zelf zo'n mooie kunst in plaats van vijf dagen in de week achter een computerscherm te zitten. Dat moment was voor mij het omslagpunt. De weken daarna heb ik me verdiept in de techniek. Tegen mijn vrouw heb ik het verteld op de dag dat we vijftien jaar getrouwd waren. Zij was meteen enthousiast. De dag daarna ben ik naar mijn baas gegaan om te vragen of hij wilde helpen om mijn plannen te realiseren. Ik kreeg alle medewerking. Nu werk ik drie dagen per week in de I.T. en twee dagen in mijn atelier."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Ik heb ooit macrofoto's gemaakt van pupillen. Elk oog is uniek en lijkt uit verschillende lagen te bestaan. Dat gaf mij de inspiratie voor de serie schilderijen waar ik nu mee bezig ben, een serie over irissen. Hierna wil ik wat abstracter gaan werken. Ook wil ik fellere en lichtere kleuren gaan gebruiken om nog een hogere mate van gelaagdheid en diepte te creëren. Ik geniet er van om iets te maken dat uiteindelijk heel mooi is. Ik kan er dan ook echt van balen als het niet wordt zoals ik het wil hebben en dat gebeurt nog wel eens."

Pas anderhalf jaar bezig en nu worden je werken al bewonderd door de vele bezoekers van de Eindhovense Dutch Design Week. Hoe bevalt dit?
"Dit bevalt heel goed. Sectie C is een terrein met 180 bedrijfjes van designers en kunstenaars, een inspirerende omgeving. Tijdens de Dutch Design Week komt hier een grote variatie aan bezoekers: jong, oud, kunstenaars, kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden. Ik krijg tips over vervolgstappen en over hoe ik mijn werk onder de aandacht kan brengen. Misschien is het stom om te zeggen maar bijna iedereen die hier komt kijken vindt mijn schilderijen mooi. Dat vind ik echt gaaf."

Voor meer informatie over de epoxykunst van Jean-Pierre kun je terecht op de site www.jeanpierrevandekruijs.com

!