Afbeelding
Foto: Leo van den Heuvel

Nieuwe landschapswandeling IVN in Leek en Clercx Bos

Algemeen Natuur

Beek en Donk - Een bijzondere landschapswandeling vindt plaats op zondag 11 november in Beek en Donk. Het IVN Laarbeek heeft deze wandeling georganiseerd. Het vertrek is om 10.00 uur bij boerderij Agro-Zicht aan het adres Vonderweg-Oost 1 te Beek en Donk. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur. Iedereen is welkom.

Hoe toevallig is het, dat sommige natuur ontstaat. Het schitterende natuurgebied het Clercx Bos in het noordoosten van Beek en Donk zou er nooit geweest zijn, als er in de jaren '30 geen economische crisis was geweest. De uitgestrekte wilde gras- en hooilanden die zich vroeger tussen Beek en Donk en Gemert uitstrekten, waren in de 20e eeuw in rap tempo aan het verdwijnen. Steeds meer land werd bestemd om boerderijen op te stichten. De oude gemeente Beek en Donk gaf hiervoor gronden in erfpacht uit. Echter, in de jaren '30 lukte dit niet meer vanwege de economische crisis. De gemeente wilde de gronden toch te gelde maken en vond 'n uitweg door 15 ha in erfpacht af te staan aan de Helmondse houthandelaar Jos Clercx, die vanaf 1 januari 1933 voor 35 jaar de grond pachtte. Clercx gebruikte de grond voor de houtproductie. Een van de voorwaarden van het contract was, dat Clercx alle houtopstanden zou moeten rooien voor het einde van de erfpachtstermijn. Maar vóór het einde van de termijn van erfpacht was de Boswet van kracht geworden en mocht het bos niet meer gerooid worden. Door deze toevallige omstandigheid werd het bos gered.

Na 1980 kwam in bredere kring het besef in Clercx Bos een uniek natuurgebied te hebben. Het bleek een op de zandgronden van Nederland inmiddels zeer zeldzaam geworden bostype te zijn, vanwege de natheid van het bos en de laaggelegen ligging. En dan de vogelstand. Enkele jaren geleden broedde hier de zeer zeldzame wespendief. De wespendief broedt meestal aan de rand van een bos, daar waar hij zich langs de kant van het bos volledig veilig kan voelen, terwijl hij aan de tegenovergestelde kant een open zicht op de wijde, moerassige vlakte heeft. De wilde natuur in dit laaggelegen bos herbergt vele verrassingen.

Maar er zijn ook andere verrassingen in deze omgeving. Het Kampenbos is een ander bos dat in deze buurt ligt, en dit heeft weer een heel ander karakter. Als men dit bos nadert, kan men plotseling van heel dichtbij een ree zien wegschieten. Die verwacht geen mensen in deze eenzaamheid. Als men langs de Aa loopt, kan men allerlei watervogels zien. Vaak zitten er vele kuifeenden, en in de winter ook de wintertaling. Met enig geluk kan men in de trektijd een witgatje zien opvliegen. Aan de andere kant van de Aa is natuurontwikkeling aan de gang op een terrein dat door het waterschap als waterberging ingericht wordt. Vanuit Agro-Zicht kan men verschillende kanten op. De IVN-wandeling is een aanrader voor mensen die dit onbekende en afgelegen landschap nader willen leren kennen.

Een van de vogels die men in dit jaargetijde nog aan kan treffen, is de staartmees. Op de foto van Leo van den Heuvel is goed te zien, waarom deze vogel staartmees heet.