Afbeelding
Foto: Ger Wijtsma

Harmonieorkest O&U kijkt tevreden terug op hun eerste try-out

Algemeen Muziek

Beek en Donk - In de wereld van theater is het geen uitzondering om een try-out voorstelling te geven. Het is een manier om te peilen hoe goed de uitvoering in de vingers zit. Voor O&U gold hetzelfde afgelopen zaterdag. Zij gaven in Zeist hun eerste try-out concert voor deelname aan het concours in Veldhoven op 25 november. Daarvan mag gezegd worden: het klonk veelbelovend.

Het eerste try-out concert werd in samenwerking georganiseerd met het Harmonieorkest Vleuten. Het concert vond plaats in de Broederkerk te Zeist, wat op zich al een plaatje is, laat staan dat het met mooie muziek nog meer ambiance krijgt. Het was aan Harmonieorkest Vleuten om de avond te openen. Dit deden zij met prachtige uitvoeringen van La Primitiva, Poème Montagnard en Entornos.

Gezonde spanning
Ondertussen was de spanning bij de muzikanten van O&U gestegen. Gezonde spanning, want het orkest had veel zin om het resultaat van maandenlang repeteren te laten horen. O&U opende met het inspeelwerk Perthshire Majesty, een stuk met een prachtige sopraan solo als opening. Vervolgens bouwt het werk zich in etappes op naar een krachtige koraalachtige finale en eindigt weer met een zachte landing. "Een voltreffer", zoals de presentator het naderhand vertolkte.

Ode aan het leven
Vervolgens speelde O&U de stukken Rapsodia Hernandiana en Traveler, het tweede en derde werk voor het concours. Rapsodia Hernandiana is een Zuid-Amerikaans getint eerbetoon aan het leven van de Spaanse dichter Miquel Hernández. Een stuk wat de nodige technische vaardigheid vraagt van de muzikanten. Traveler heeft het meditatieve einde als kenmerkend gedeelte. "Je reist niet alleen door dit leven, maar je reist van leven naar leven. Het einde van dit leven is niet 'het einde', maar de ziel gaat door naar zijn volgende bestemming." Wie naar de muziek luistert, zal deze gedachte van de componist zeker kunnen plaatsen.

Een stapje dichterbij
Met dit eerste try-out concert is O&U een stapje dichter bij hun deelname aan het concours. In de komende drie weken zal O&U hun uitvoering nog verder perfectioneren. Op zondag 18 november geeft zal O&U opnieuw een try-out concert. Ditmaal met Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout in Muziekcentrum het Anker. De aanvang van het concert is 15:00 uur.

Komt u ook luisteren? Entreebewijzen (€7,50) zijn te koop bij Bloematelier 'De 4 Seizoenen' en Fietsvakman van den Berg of ga naar www.oenu.nl voor online kaartverkoop.

!