Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 241434
Gemeente

Pilot afvalinzamelpunten Voorbeemd stopt in januari

Beek en Donk - Vanaf januari 2019 valt de Voorbeemd in Beek en Donk weer onder het reguliere systeem van huis-aan-huis inzameling van afval zoals dat voor de rest van Laarbeek geldt. De Voorbeemd was sinds 2015 proeflocatie voor het experimenteren met andere manieren van afvalinzameling. Overlast door verkeerd aangeboden afval nam in de loop van de jaren langzaam toe, blijkt uit de evaluatie van de gemeente.

Wisselend succes
Eén van de succesvolle projecten van de pilot was het apart inzamelen van PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen). Deze manier van inzamelen bleek eind 2015 al een succes en werd in de hele gemeente uitgerold. Andere projecten waren de invoer van tariefzakken en het gebruiken van inzamellocaties. Volgens de evaluatie van de gemeenten werden de tariefzakken al snel weer afgeschaft omdat gebruikers het idee hadden duurder uit te zijn en het comfort van de zakken minder vonden dan van de containers. Over de inzamellocaties kwamen volgens de evaluatie wisselende ervaringen naar voren. Klachten waren er over de extra moeite die het kost om het afval naar de inzamellocatie te brengen en over verkeerd aangeboden containers en zwerfafval.

Overlast van verkeerd aangeboden afval en zwerfvuil neemt toe
Inmiddels bestaat in de Voorbeemd het gebruik van inzamellocaties al weer een paar jaar en neemt de overlast van verkeerd aangeboden afval en zwerfvuil toe. Voor de gemeente reden om nu te stoppen met deze manier van centraal inzamelen.

Kroonringen blijven
Uit de evaluatie bleek ook dat het gebruik van kroonringen (ringen om lantaarnpalen waaraan PMD-zakken bevestigd worden) wel gewaardeerd wordt door de bewoners van de Voorbeemd. Het systeem voorkomt wegwaaiende zakken en houdt ze buiten bereik van (huis)dieren. Er zullen daarom meer kroonringen geplaatst worden, ook op andere locaties in de gemeente waar de straat daar geschikt voor is.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>