Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: b6e28c
Foto: Joost Duppen
FOTO'S Algemeen

'Groot alarm' en koninklijke onderscheiding voor Wiljan Ruys

Lieshout – Wiljan Ruys, vrijwillige brandweerman, is dinsdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanaf mei 1989 tot december 2016 is hij actief lid geweest van het vrijwillige brandweerkorps Laarbeek, post Lieshout. Hij was hoofdbrandwacht/manschap B en bovendien chauffeur/voertuigbediener.

Verrassing
Vermomd met grote rode helm en in brandweerpak zit burgemeester Frank van der Meijden voor in de imposante brandweerauto. Met bloemen en versierselen op de achterbank rijdt het voertuig rustig door Lieshout. In het kielzog van de brandweerwagen kleinere voertuigen met daarin familie, vrienden en collega's. Even daarvoor kwamen ze in de brandweerkazerne in Lieshout bij elkaar om hun 'snode' plannen te bespreken. Wiljan's kinderen Ilse en Tim hadden moeder Miranda tot die tijd buiten het complot gehouden. Nu werd zij ook ingelicht dat deze brandoefening geen gewone was. Tijdens de korte rit richting De Stater is er regelmatig contact met de mannen ter plaatse. Serieus wordt doorgegeven dat 'de beheerder', een rol uitgevoerd door Wiljan Ruys, de brand gemeld heeft en weer het pand is ingegaan. Bij aankomst dikke rookwolken en een kleine zoektocht naar het 'slachtoffer'. Een slachtoffer dat glunderend toekijkt als de burgemeester zich van zijn vermomming ontdoet en hem toe begint te spreken.

Lange staat van dienst
Wiljan is een trouw lid van de vrijwillige brandweer. 27 jaar lang stond hij klaar bij het bestrijden van onveiligheid en verrichte bijbehorende hulpverlening. De techniek bij de brandweer ligt hem na aan het hart. Vijftien jaar lang onderhield hij de brandweerauto's en had zitting in technische commissies. Oefenavonden sloeg hij zelden over. Als er activiteiten georganiseerd moesten worden kon de brandweer altijd een beroep op hem doen. Ook tijdens brandweerwedstrijden was hij zelden afwezig. In december 2016 stopte Wiljan met repressieve dienst, maar dat weerhoud hem er niet van om voor de brandweer actief te blijven. Het uitzetten van oefeningen, zoals nu toevallig de valstrik voor zijn eigen onderscheiding, behoren tot zijn huidige activiteiten voor de brandweer. Naast de brandweer bleef er tijd over voor hobby's. Met een seizoenkaart van Helmond Sport kan Van der Meijden het niet nalaten om hem daar even mee te plagen. "Da's een kaart voor als je niet van voetballen houdt, het bier na de wedstrijd vergoedt veel", om daarna weer serieus zijn verhaal te vervolgen. "Jullie als brandweer zijn iconen voor onze samenleving", besluit de burgemeester, waarna hij de versierselen bij Wiljan opspeld.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>