Afbeelding
Foto: Johan Maas

Mooie fotoexpositie van jubilerende Fotoclub Objectief

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Fotoclub Objectief houdt haar jaarlijkse tentoonstelling dit jaar in een grote ruimte van het ontmoetingscentrum. De vereniging heeft in 2018 haar 40-jarig bestaan.

Tentoonstellingswaardig
"De ruimte is zo groot, dat we enkele extra wanden hebben kunnen maken om een mooie presentatie van de 'Rode Draad' te kunnen houden", vertelt Harrie van den Eijnde, één van de oudgedienden van de vereniging. De fotoclub heeft op het moment 35 leden, waarvan de meesten zijn vertegenwoordigd op de tentoonstelling. Elk lid mag maximaal 6 foto's aanleveren, waarvan een viertal door de leden wordt uitgekozen. Deze gaan daadwerkelijk deel uitmaken van de tentoonstelling. Het streven is dat ongeveer 100 foto's op de tentoonstellingswanden komen te hangen. En dat is gelukt! Prachtige foto's, soms met een gezamenlijk thema of onderwerp, maar allemaal tentoonstellingswaardig.

40 jaar
Marja van Someren, penningmeester van de vereniging opent de tentoonstelling voor de 10e keer in het 40-jarig bestaan van de vereniging. Ze noemt de drie pijlers van de expositie, de al genoemde rode draad, de standaardtentoonstelling van foto's van alle leden en de diapresentatie in een aangrenzende ruimte, waarin bijzondere icoontjes van de foto's in thema's worden getoond. Ze bedankt in haar woordje alle leden die ervoor gezorgd hebben dat dit mooie evenement weer kon plaatsvinden. Ze is nog niet zo lang lid van het bestuur. Vorig jaar is ze toegetreden, na een basiscursus is de vlam ontbrand en werd ze lid. Dit jaar en volgend jaar bestaat de vereniging 40 jaar.

Bezoekers
Veel leden zijn erg tevreden met de grote ruimte die ze dit jaar mogen gebruiken. Het Oude Raadhuis, waar in het verleden is geëxposeerd, is een fantastisch mooie plek om te exposeren, zo benadrukken veel leden, maar de toegankelijkheid laat te wensen over. Ook oudere bezoekers moeten de gelegenheid hebben om de foto's te bekijken en dat is moeilijker op die plek. De foto's hebben diverse onderwerpen. Stillevens wisselen af met foto's van baby's en prachtige portretten. Zwart-wit opnamen van gedateerde fototoestellen staan bij de ingang de bezoekers op te wachten.

Juweeltjes
De al genoemde Rode Draad is de trots van de vereniging. Uitgaande van een beginfoto van het schip de 'Rotterdam' op zijn ligplaats in de haven wordt een lid gevraagd een vervolgfoto te maken. Deze moet op één of andere manier aansluiten op de havenfoto. In drie verschillende lijnen loopt de foto tot er heel verschillende resultaten overblijven. Het is te vergelijken met het 'telefoontje spelen' van kinderen in de kring aan het begin van een schooldag. Ook erg leuk is de uitbeelding van spreekwoorden en gezegden in een foto. In de diavoorstelling zijn de foto's ondergebracht in groepen als natuur, macro en sport. De juweeltjes worden gepresenteerd met passende muziek in een doorlopende voorstelling.

!