Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: c68617
Foto: Johan Maas
VIDEO + FOTO'S Fotoseries

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Beek en Donk - Stichting ViERBINDEN hield in het kader van de landelijke dag van de Mantelzorgers (zaterdag 10 november) een middag in het Ontmoetingscentrum om mantelzorgers uit Laarbeek in het zonnetje te zetten.

Video: Nina Sneijers (Tienerredactie DeMooiLaarbeekKrant)

Elkaar ontmoeten
De invulling van deze dag is elk jaar anders, elkaar ontmoeten staat centraal. ViERBINDEN vult de dag in met vrijwilligers. Dat mantelzorgers deze dag waarderen blijkt wel uit het feit dat er elk jaar meer mantelzorgers aanwezig zijn. Dit jaar was er muziek, een high tea en een spel tussendoor. Elk jaar mogen de mantelzorgers een tegoedbon uitzoeken, bijvoorbeeld om te gaan lunchen.

Wat is mantelzorg?
"Als je voor langere tijd voor iemand zorgt ben je mantelzorger. Het kan bijvoorbeeld inhouden dat je iemand helpt met boodschappen doen of met aankleden", legt Nicky van de Ven van ViERBINDEN uit. "Je bent sneller mantelzorger dan je denkt. Veel mensen realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn omdat ze het zo vanzelfsprekend vinden om voor iemand iets te doen. Vooral voor jonge mensen is dat het geval."

Jonge mantelzorgers
Anne Slaets heeft in het kader van haar opleiding Sociaal Maatschappelijk werk een project opgezet om jonge mantelzorgers te laten realiseren dat ze mantelzorgers zijn. Veel jongeren hebben dit niet eens in de gaten. Anne is naar basisscholen gegaan om les te geven over dit onderwerp. Er was ook een theatervoorstelling aan dit project gekoppeld. Sommige kinderen vonden het zo gewoon om direct na school naar huis te gaan om voor hun zieke moeder te zorgen dat ze zich op dat moment pas realiseerden dat ze zelf ook mantelzorger waren. Er zijn kinderen die voor hun broer of zus zorgen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Ook dat zijn mantelzorgers.

Twee kanten
Mantelzorg kent twee kanten; een fysieke en mentale kant. Fysiek houdt in dat je dingen doet en mentaal betekent dat je er vooral in je hoofd mee bezig bent omdat je je veel zorgen maakt. Jeanne van de Sande die voor haar 92-jarige moeder zorgt ervaart dat ook zo. Het moeilijke vindt zij om altijd klaar te staan en maakt ze zich zorgen. Daarom werd ze deze dag speciaal in de watten gelegd. 's Morgens was ze naar Aarle-Rixtel geweest waar ze samen met Karin Kanters uit Mierlo door 'Haarsalon Liefde voor haar' lekker verzorgd werd.

Meld je aan
Het was een gezellige middag in het Ontmoetingscentrum waar aanwezigen van hebben genoten. Als jij je mantelzorger voelt dan ben je dat ook. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden voor deze dag via www.vierbinden.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>