Afbeelding

Infoavond over bekkentherapie

Algemeen Senioren

Lieshout - 'En toen pieste ik in mijn broek'. Verlies je urine als je de slappe lach hebt? Niets om je voor te schamen. Er zijn veel fabels over incontinentie. Incontinentie is geen aandoening op zich. Ongewild verlies van urine (of ontlasting) heeft altijd een oorzaak. Die oorzaak kan heel verschillend zijn. De oorzaak bepaalt van welk soort incontinentie sprake is en welke behandeling het beste bij u past.

Om de juiste behandeling te krijgen, is het dus belangrijk die oorzaak te achterhalen. Enkele oorzaken: Het afsluitmechanisme van de blaas, sluitspier of bekkenbodem werkt niet goed. Dit is de belangrijkste oorzaak van incontinentie bij vrouwen. Bij mannen hangt incontinentie vaak samen met problemen in de prostaat. Ook nierstenen kunnen de plasbuis verstoppen. Bij vrouwen kan een vernauwing van de plasbuis ontstaan door een verzakking van de baarmoeder of gezwellen in de eierstokken.

Neurologische problemen
Als uw blaas halfvol is, krijgt u normaal gesproken een seintje in uw hersenen. Dit seintje zorgt voor de aandrang die u voelt wanneer u naar het toilet moet. Als er iets mis is krijgt u dit seintje niet, waardoor u geen aandrang voelt en geen controle heeft over het legen van uw blaas of darmen. In dit geval is een neurologische aandoening de veroorzaker van de problemen.

Op maandag, 26 november kunt u over dit (vaak verborgen gehouden) probleem alles te weten komen. Dr. John Heesakkers (afkomstig uit Mariahout) is uroloog in het Radboud UMC in Nijmegen. Hij bespreekt, in het Dorpshuis om 20.00 uur, met u de oorzaken van bekkenbodemproblematiek, met name gericht op incontinentie bij mannen en vrouwen. Wilma Adams is een fysiotherapeut (ook uit Mariahout) die gespecialiseerd is in behandeling van incontinentie en bekkenbodemproblemen. Zij bespreekt de behandeling in de praktijk. Deze avond wordt georganiseerd door de KBO, samen met GVO Laarbeek. De entree is gratis en opgeven vooraf is niet nodig.

Om ook de jongere, nog werkende leden, de kans te geven aanwezig te zijn bij deze infobijeenkomst hebben ze deze keer gekozen voor een avondbijeenkomst. Na afloop wordt er geëvalueerd wat het beste is: een middag - of een avondbijeenkomst.

Inloop
Iedere dinsdagmorgen kunt u van 10.00 tot 11.30 uur een kop koffie of thee komen drinken bij de Inloop in het Dorpshuis. Bestuursleden zijn aanwezig om informatie te geven over de vereniging. Loop eens binnen en maak kennis met een dynamische seniorenvereniging.