Afbeelding

Levendige discussieavond Werkgroep Verkeer Aarle-Rixtel

Algemeen Verkeer

Aarle-Rixtel –De werkgroep verkeer van het Dorpsplatform hield op woensdagavond 7 november een drukbezochte vergadering waarbij al dan niet bloembakken plaatsen in de Dorpsstraat een heikel punt bleek te zijn. Uit de vergadering kwamen diverse voorstellen om het verkeer af te remmen. De snelheid en 7000 voertuigen per etmaal door Aarle-Rixtel zijn al jaren een groot probleem.

In veel gemeenten worden bloembakken geplaatst om het verkeer af te remmen of te ontmoedigen om van een doorgaande weg gebruik te maken. Het werd duidelijk dat 7000 voortuigen per dag op een bevolking van 5500 inwoners dat vaak ook nog met een hoge snelheid door het dorp schiet een grote aanslag doet op de leefbaarheid.

De nadelen van bloembakken werden nadrukkelijk naar voren gebracht. Maar tevens werden ook andere belemmeringen genoemd. In Aarle-Rixtel hebben ze al enkele voorbeelden op de Lieshoutseweg bij de aansluiting van de Laarweg en ook in de Molenstraat bij de verschillende wegaansluitingen, het zijn zijdelingse uitbuigingen van de wegrand, mogelijk met een fiets-doorgang. Maar het plaatsen van een stoplicht nabij het zebrapad ter hoogte van de Mariastraat dat vanzelf op rood springt als men te hard komt aanrijden kreeg veel bijval en heeft geen fysieke belemmeringen op de weg. Een voorbeeld daarvan wordt al lange tijd met veel succes toegepast in de Dorpsstraat van Stiphout. Het Dorpsplatform gaat samen met de gemeente zoeken naar de beste oplossing voor de Dorpsstraat.

Een ander heikel punt is de te verwachte toename van het verkeer door de Dorpsstraat als de politiek van Laarbeek samen met de provincie het verkeer van Gemert naar Eindhoven over de Beekse brug wil terugdringen. Door het verkeer vanuit Gemert (vv) via de N279 af te leiden naar Eindhoven verwacht het Dorpsplatform dat sluipverkeer over de Heikant toeneemt, dat wil Aarle-Rixtel voorkomen en dringt er bij aanwezige wethouder Ria van der Zanden op aan om in regionaal verband dit onderwerp op de agenda te plaatsen. Bij de studie naar de Bundelroute N615 van Gemert naar Eindhoven mag dit probleem niet ontbreken.

De werkgroep verkeer bereidt ook een vervolgactie voor op de eerder dit jaar gehouden bewustwordingsactie 'Minder hard vanuit je hart' Het is moeilijk te meten welk resultaat hiermee bereikt wordt maar het wijzen op het rijgedrag en verhogen van de bewustwording van de snelheid moet een positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid.

De Knelpuntenlijst met daarop de voornaamste problemensituaties in Aarle-Rixtel werd doorgenomen. Enkel knelpunten waren opgelost en nieuwe zijn er aan toegevoegd. De gemeente werkt heel positief mee om relatief kleine problemen snel op te lossen.

Er is werk aan de winkel voor Werkgroep verkeer met de voorbereidingen voor een nieuwe 30-KM actie. info@dorpsplatform.nl.