Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Uniek kijkje in vispassage Aarle-Rixtel

Algemeen Natuur

Aarle-Rixtel - In de Goorloop in Aarle-Rixtel is waterschap Aa en Maas bezig met het aanleggen van een vispassage om een nieuwe stuw. Normaal is deze vispassage niet zichtbaar, omdat hij in de grond ligt en afgedekt is. Afgelopen dinsdag kon er een uniek kijkje worden genomen om te laten zien hoe een vispassage werkt.

Een stuw reguleert het waterpeil, maar is een barrière voor vissen. Om te zorgen dat vissen zich vrij kunnen verplaatsen door een beek en kunnen paaien, legt het waterschap op meerdere locaties in het beheergebied vispassages aan. Met de aanleg van deze vispassage in Aarle-Rixtel kunnen vissen straks vrij de Goorloop optrekken over een lengte van 20 kilometer van de Zuid-Willemsvaart bij Beek en Donk tot aan Sang en Goorkens bij Mierlo.

De Wit vispassage
Er zijn verschillende manieren om een stuw passeerbaar te maken voor vissen. Afhankelijk van verschillende factoren (o.a. beschikbare ruimte en complexiteit) is een keuze gemaakt uit de verschillende opties. Bij deze nieuwe stuw in de Goorloop is gekozen voor een De Wit vispassage. Dit is een betonnen bak met afzonderlijke kamers, waardoor de vissen trapsgewijs langs de stuw kunnen zwemmen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding