OLV Gilde gaat rond voor 'schutsgeld'

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - December is van oudsher de maand waarin de gildebroeders van het Onze Lieve Vrouwe Gilde (in de volksmond de Blauwe Schut) langs de Aarlese deuren gaan voor een financiële bijdrage.

Hoewel de kosten van aanschaf en onderhoud van uniformen en materialen voor het overgrote deel door de gildebroeders zelf gedragen worden, is ieders bijdrage zeer welkom. Het rondgaan voor 'schutsgeld' is een traditie die stamt uit de tijd van de heroprichting van de Blauwe Schut en is onontbeerlijk bij het in stand houden van deze eeuwenoude vorm van cultuur. De gilden zijn niet weg te denken uit de Brabantse samenleving. Niet voor niets zijn de tradities van de Noord-Brabantse schuttersgilden aangemerkt als 'Immaterieel Erfgoed' dat op grond van een Unesco-verdrag bescherming verdient en geniet. Voor de overheden betekent dit dat zij mede de verplichting hebben om te ijveren voor de instandhouding van het gildewezen.

De maand december staat voor de Blauwe Schut dus geheel in het teken van het 'schutsgeld'. Zoals gebruikelijk trotseren de gildebroeders weer en wind om bij de inwoners van Aarle-Rixtel aan te kloppen. Ieders financiële bijdrage wordt zeer op prijs gesteld en het Onze Lieve Vrouwe Gilde zegt iedereen alvast heel hartelijk dank! Kijk voor meer informatie op www.olvgilde.net, stuur een mail naar jjmbiemans@gmail.com of bel met 0492-383154.