Afbeelding

Prémière Eustachius van Lieshout - een Brabantse Held

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Pater Eustachius van Lieshout is één van de bijzondere Brabanders die wordt geportretteerd in de serie Brabantse Helden. Deze boerenzoon uit Aarle-Rixtel is wereldberoemd in Brazilië, waar hij in 2006 in het stadion van Belo Horizonte zalig verklaard werd. Op zondag 16 december vindt de première plaats van de 'Brabantse Helden Kerstspecial' over pater Eustachius die Eendracht Films maakte in opdracht van Erfgoed Brabant en Omroep Brabant. De aanvang is 15.00 uur in zaal Bij van Dijk, Dorpsstraat 18 in Aarle-Rixtel.

Brabantse missionaris in Brazilië
Eustachius van Lieshout vertrok in 1925 naar Brazilië, naar zijn eerste standplaats Agua Suja. Een afgelegen plattelands parochie waar hij door zegen, gebed en eenvoudige medische ingrepen veel mensen genas. Dat werk zette hij tien jaar later voort in Poá, een industriestad bij Sao Paulo. Hier kwamen dagelijks duizenden mensen op af om de Wonderdoener van Poá te ontmoeten; het liep zozeer uit de hand dat hij in 1941 tijdelijk onderdook in het binnenland. Zijn laatste jaren was hij bouwpastoor in Belo Horizonte waar hij in 1943 overleed. Nog steeds wordt zijn graf door duizenden mensen bezocht.

75e sterfdag
Afgelopen augustus werd de 75e sterfdag van de zalige Eustachius van Lieshout groots gevierd. Eendracht Films reisde in het kielzog van de familie van pater Eustachius mee naar Brazilie om deze festiviteiten bij te wonen. Het werd een bijzondere reis met veel ontmoetingen met mensen voor wie pater Eustachius nog springlevend is.

Eendracht Films is een filmproductie maatschappij die series en documentaires maakt voor landelijke en regionale omroepen. Aandacht en passie zijn de twee kernwoorden waar het bij Eendracht Films om draait. De vertoning van de special over pater Eustachius wordt voorafgegaan door een inleiding van Will van den Boomen, neef van de pater. Hij gaat in op de activiteiten die hebben plaatsgevonden na de zaligverklaring in 2006. Kaarten zijn te koop aan de zaal vanaf 14.30 uur voor €5,00. Graag vooraf reserveren via info@eendrachtfilms.nl o.v.v. Première pater Eustachius Saude e paz - gezondheid en vrede, De lijfspreuk van Pater Eustachius van Lieshout.