Het bestuur van het Solidariteitsfonds, vlnr: Nelly de Groot, Rini Hermus, Lisette Heesakkers, Frank van der Meijden, Ton Schepens, Harry Brugmans en Jasper Ragetlie. Ton van de Baar ontbreekt op de foto.
Het bestuur van het Solidariteitsfonds, vlnr: Nelly de Groot, Rini Hermus, Lisette Heesakkers, Frank van der Meijden, Ton Schepens, Harry Brugmans en Jasper Ragetlie. Ton van de Baar ontbreekt op de foto. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Schouder aan schouder 20 jaar solidariteitsfonds Laarbeek

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Het solidariteitsfonds Laarbeek bestaat 20 jaar. Ontstaan om directe financiële nood te verminderen, die niet binnen de reguliere voorzieningen op te lossen is. Ondanks alle voorzieningen die er zijn, blijkt het fonds helaas nog steeds in een behoefte te voorzien en zijn zij nog steeds nodig ook in de komende jaren.

Om wat bredere bekendheid te creëren en het 20-jarig bestaan op een zinnige manier invulling te geven is er een communicatieplan opgezet. De website ondergaat een facelift, er komt een informatiefolder en uiteraard besteedt DeMooiLaarbeekKrant aandacht aan dit feit.

"Wij willen schouder aan schouder staan met de burgers"
Het kapitaal van het fonds bestaat voornamelijk uit giften van stichtingen en andere instanties die geld storten voor het goede doel. Als er een legaat is vanuit een erfenis dan kan dat, of als stichtingen ophouden te bestaan en het restant bedrag aan het fonds schenken. Om het goede werk dat ze al twintig jaar doen vol te kunnen houden zijn vrijwillige bijdragen altijd welkom.

"Steuntje in de rug"
Wat doet het fonds met dat geld? Harry Brugmans lid van het bestuur vertelt: "alles kan, het is heel divers. We hebben aanvragen gehonoreerd van een bed tot een laptop, tot broodnood. Niets is onmogelijk." Nelly de Groot vult aan: "mits het niet om duizenden euro's gaat, daar zijn wij dan weer niet voor." Burgemeester Frank van der Meijden, voorzitter van het fonds, laat weten dat ze vooral een steuntje in de rug willen zijn dat mensen soms nodig hebben om weer verder te komen. "In het licht van iedereen moet mee kunnen doen is dat helaas nog altijd noodzaak. Het fonds is altijd onderdeel van de oplossing, nooit de oplossing op zich."

Aanvragen bij het fonds kunnen gedaan worden via de LEV groep, ViERBINDEN en de dorpsondersteuners van de verschillende kernen. Dit om te voorkomen dat er een hausse van aanvragen op het fonds afkomt, en te borgen dat er zorgvuldig gekeken wordt naar de aanvraag.

Bestaande voorzieningen moeten eerst worden benut. Pas als die niet of onvoldoende toereikend zijn kan er een beroep gedaan worden op het fonds. Aanvragen bij het solidariteitsfonds zijn altijd incidenteel en maatwerk. Elke aanvraag wordt apart en zorgvuldig bekeken om het belang en de noodzaak te bepalen.