Alzheimercafé Gemert/Bakel-Laarbeek in teken van muziek

Algemeen Algemeen

Laarbeek - In het Alzheimercafé hebben ze in november een interessante avond gehad met gastspreekster Lonneke Schuurmans. Zij is specialist ouderengeneeskunde en verbonden aan de Zorgboog.

Lonneke vertelde dat het onderzoek aangevraagd door de huisarts bestaat uit een lichamelijk onderzoek met bloedonderzoek en een geheugentest. Het lichamelijk onderzoek wordt gedaan om andere oorzaken van geheugenverlies uit te sluiten. De geheugentest bestaat o.a. uit taalopdrachten, vragen over ruimtelijk inzicht, sommen en men wordt gevraagd dingen korte tijd te onthouden. Als dat niet voldoende is om een diagnose te stellen volgt er onderzoek door een psycholoog en evt. een scan bij de geriater of neuroloog. Bij jonge mensen met een vermoeden van dementie wordt er altijd een scan gemaakt en evt. onderzoek van het ruggenmergvloeistof gedaan. De uitleg van Lonneke was helder en duidelijk en na de pauze was er volop ruimte om de gestelde vragen te beantwoorden.

Op dinsdag 11 december is er weer een Alzheimercafé Gemert/Bakel-Laarbeek. Deze avond staat in het teken van muziek. Belangrijke momenten in het leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wil kwijtraken. Het luisteren naar muziek heeft een wonderbaarlijke uitwerking op je naaste met dementie. Wanneer praten moeilijker is kunnen liedjes soms feilloos meegezongen worden. Daarnaast kan het rust geven wanneer iemand geïrriteerd is of vrolijk maken wanneer iemand verdrietig is. Het roept herinneringen op waarvan je dacht: die zijn voorgoed kwijt. Als het lukt de juiste toon te vinden voegt muziek iets moois toe aan de kwaliteit van leven.

Dinsdag 11 december in de salon van De Eendracht, St. Annastraat 60 in Gemert. Inloop vanaf 19.00 uur, het programma start 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.