Jolein Orelio
Jolein Orelio Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Directeur Jolein Orelio gaat Driehoek verlaten

Algemeen

Aarle-Rixtel – Tien jaar lang was Jolein Orelio directeur van Openbare Basisschool De Driehoek. Tien jaar lang 'een warm bad'. Op 1 januari start ze als directeur van de Ganzebloem in Geldrop. Een nieuwe baan, waar ze heel veel zin in heeft. De Driehoek laat ze met dubbele gevoelens achter.

Teamspeler
De school is uit. Alle kinderen pakken hun spullen en lopen naar buiten. Ouders, kinderen en leerkrachten verzamelen zich op het schoolplein. Jolein ook. Hier en daar wordt een praatje gemaakt voordat iedereen zijn eigen weg gaat. Volgens Jolein is die saamhorigheid erg belangrijk. Ze voelt zich dan ook niet het gezicht van de school, maar eerder een lid van een team. Een team waar ze tien jaar geleden behoorlijk onervaren in rolde. "Na de Pedagogische Hogeschool ben ik onderwijskunde gaan studeren", vertelt Jolein. "Voordat ik directeur op de Driehoek werd, werkte in op het ROC Ter Aa en leidde onder meer onderwijsassistenten op. Ik was daar een jaar interim-leidinggevende. Toen ik de baan van directeur op De Driehoek aanvaardde, dacht ik dat de overgang naar het basisonderwijs niet zo groot was. Daar moest ik snel van terugkomen. Gelukkig kwam ik in een geweldig team, dat voelde als een warm bad. Naast collegialiteit viel me de betrokkenheid bij het kind op. De compassie gaat zo ver, dat je als leerkracht nooit klaar bent met je werk."

Nieuwe uitdaging
"Ik wil graag nuttig zijn", lacht Jolein. "Het team van de Driehoek weet dit ook en gunt mij deze nieuwe uitdaging. Toen ik op De Driehoek begon, lagen daar uitdagingen die ik met veel plezier ben aangegaan. Een inspectierapport met een aantal punten ter verbetering en plannen voor nieuwbouw. Ik laat nu heel trots een hecht team achter met een heel mooi inspectierapport in een schitterende school. Tijdens de bouw kwam ik erachter dat ik goed ben in organiseren." Jolein voegt er lachend aan toe: "De inrichting moet je weer aan anderen overlaten." Vanaf 1 januari gaat ze samen met twee directeuren een nieuwe start bij Het Nut in Geldrop maken. De laatste jaren waren daar problemen en een frisse 'nieuwe wind' is welkom. "Door tijdig te communiceren en te handelen met open vizier gaat dat zeker goedkomen", lacht Jolein. "Saamhorigheid tussen team, kinderen en ouders is belangrijk. Dan is het pedagogisch klimaat goed. Jonge kinderen gaan met zoveel meer naar buiten dan waarmee ze een school binnenkomen. Een directeur is daarbij een steunende factor."

U bent van harte welkom op de afscheidsreceptie in 'De Driehoek', woensdag 19 december van 16.30 tot 18.00 uur.