Pieter van Boekel bij zijn opgebouwde winterlandschap
Pieter van Boekel bij zijn opgebouwde winterlandschap Foto: Martin Prick
FOTO'S

Heus winterlandschap opgebouwd in Lieshoutse serre

Algemeen Algemeen

Lieshout - Pieter van Boekel uit Lieshout bouwt met zijn vriendin Ans elk jaar een tafereel in zijn serre. Het winterlandschap dat hij dit jaar heeft gemaakt is volledig samengesteld uit natuurlijke materialen. De huisjes en figuren zijn van gerenommeerde merken op dit gebied als Luville en Lemax. Heel bekend (en kostbaar) zijn de huisjes van Dickensville.

Er is in het hele tafereel geen plastic verwerkt, de meeste huizen zijn van porselein of hout. Afrasteringen maakt Peter van takjes, afkomstig uit snoeiafval. Hij laat zien, dat je heel goed takken van struikgewas kunt nabootsen met een bosje haren van een handveger. Grint in verschillende kleuren koopt hij in een tuincentrum, daar wordt het verkocht als aquarium-grint. Onder de tafels is het een wirwar van draden, want daar is de elektriciteitscentrale. Alles werkt op zwakstroom en met een afstandsbediening laat Peter de zon ondergaan en het avondtafereel een aanvang nemen.

Arrenslee
Omdat de vriendin van Peter zich meer en meer oriënteert op het verzamelen van allerlei huisjes in de Elfstedensfeer hebben ze het ontwerp daarop aangepast. De hele buitenring beeldt alle elf Friese steden uit. Ze staan in volgorde langs de vaart, waarover de schaatsijzers flitsen. Zo is het station van Dokkum, compleet met trein uitgebeeld en komen de schaatsers onder de beroemde stadspoort van Sneek door. Soms zakt er iemand door het ijs en moet deze gered worden. Om de inwendige mens te versterken is er op diverse plaatsen gezorgd voor koek en zopie-kramen. Voor hotel 'De Vrouwe van Stavoren' is het een drukte van belang. Vanuit haar hoge standplaats ziet de Vrouwe zelf erop toe, dat alles goed verloopt. In de Frisia schaatsenfabriek wordt de Friese doorloper gefabriceerd en langs de route zie je de schaatsers bij de stempelpost hun kaart afstempelen, zodat het begeerde elfstedenkruisje steeds dichterbij komt. Een welgestelde familie vergaapt zich aan het spektakel op het ijs, maar rijdt daarna weer vlug verder, waarbij de kroost achterop de wagen de grootste lol heeft. Natuurlijk ontbreekt op het ijs de arrenslee niet!

Peperbus
In het midden heeft Peter het boerenleven uitgebeeld, zoals dat geweest moet zijn aan het begin van de twintigste eeuw. Daar zie je de kleine hutjes van de turfstekers staan naast oude boerderijen van keuterboertjes. Maar ook de trotse kop-hals-romp boerderij van het Friese en Groningse land is in het tafereel aan de Vorst vertegenwoordigd. Bij het café wordt een trouwerij gevierd terwijl de boer ploegt. Naast de drankgelegenheid is de hoefsmid bezig met het beslaan van een paard. Verderop maakt een kuiper vaten van houten duigen. Op verschillende plaatsen draaien de molens en alle huisjes zijn van binnenuit verlicht of worden aangestraald door mini-schijnwerpers. De korenschoven staan nog op het land om te drogen terwijl de ossenwagen de eerste strobalen naar de boerderij transporteert. Er zijn veel dieren te zien. Dartele paarden in de wei, maar ook eenden, die maar net boven de boomtoppen uit kunnen komen. Varkens die uit een varkenskot komen, dat veel weg heeft van een equivalent van een kerststal. In het midden staat een soort kerk als de Grote of Lebuinuskerk uit Deventer, de welbekende peperbus.

Peter wil het tafereel graag aan mensen laten zien, maar dan moeten belangstellenden even mailen naar het volgende adres: pvanboekel1953@hotmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding