Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 516094
Foto: Daphne van Leuken
FOTO'S Algemeen

Compleet kerstdorp herrijst jaarlijks aan de Nassaustraat

Beek en Donk – De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken, maar bij de familie van Aerle branden al wekenlang vele lichtjes in hun eigen miniatuur kerstdorp. Op zaterdag 15 december van 16.00 uur tot 20.00 uur kan iedereen gratis binnenlopen bij de Nassaustraat 15 om van het kerstdorp te genieten.

Idee van de kinderen
"Waarom laten we ons kerstdorp niet aan iedereen zien?" Dit was een vraag van Amber en Ruben van Aerle. Hun ouders, Ingeborg en Jean-Louis, vonden dit eigenlijk wel een leuk idee. "Er zijn weinig tuincentra die nog een kerstshow hebben", vertelt Jean-Louis. "en we denken dat heel veel mensen dit leuk vinden." Ruim tien jaar heeft de familie de gewoonte om een deel van hun woonkamer als kerstdorp in te richten. Op een grote tafel, speciaal door opa gemaakt, verschijnt in de laatste weken van het jaar een compleet dorp. "Het is jammer dat niemand ons dorp kan zien", vertelt Amber. "Nu zien alleen onze vrienden het en we vinden het leuk als meer mensen ervan kunnen genieten."

Drang naar nostalgie
Ontelbare lampjes en nostalgische tafereeltjes. Alle draden zijn keurig weggewerkt en het is een heel karwei geweest om alle elektronica onzichtbaar te verstoppen. Het gezin spaart al jaren voor de originele Lemax spullen. De nieuwste aanwinst is de kermis. De figuurtjes zwieren en zwaaien in de overdadig verlichte kermisattracties die bewegen en waar ook de geluiden te horen zijn. "Soms zetten we ze allemaal tegelijk aan", vertelt Jean-Louis. "Elk onderdeel heeft zijn eigen geluiden." Terwijl hij voorzichtig in het 'Anton Pieck achtige landschap' tast, laat hij het gegil van de mensen op de kermis horen. "We zijn ooit begonnen met een plank onder de kerstboom", vertelt Ingeborg. "nu genieten we tot ver in januari van ons kerstdorp."

Verschillende scènes
"Het winkelstraatje met huisjes in 'Anton Pieck stijl' vind ik erg mooi", vertelt Jean-Louis. "Mensen doen boodschappen en in het prieeltje zie je mensen het glas heffen." In het dorp zitten zoveel details dat je niet uitgekeken raakt. "Het moet een dorp zijn waarin je graag zou willen wonen", lacht Jean-Louis, terwijl in een andere scène wintersporters zich van een berg 'afstorten'. "We zouden nog graag de Efteling aan onze collectie toevoegen." Terwijl de schaatsers hun pirouettes draaien op het ijs, nodigt de familie van Aerle iedereen uit om een kijkje te komen nemen. De deuren van het markante witte huis op de Nassaustraat 15 staan zaterdag 15 december voor iedereen open.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>