Afbeelding

Midwinterhoornblazen en kerstviering met Dikkemik

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel - Op de kortste dag van het jaar, vrijdag 21 december, houdt folkloregroep Dikkemik weer haar jaarlijkse Brabantse kerstviering in het Kouwenbergs kerkje te Aarle-Rixtel.

Het wordt een gezellige samenzang van oude vertrouwde kerstliederen, de voordracht van (Brabantse) kerstverhalen én een aantal mooie instrumentale intermezzo's. Direct hieraan voorafgaand wordt er om 20.00 uur op de kiosk op de midwinterhoorns geblazen.

Dikkemik beoefend de hoorn alleen als midwinterhoorn tijdens de advent. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. Met het blazen op de midwinterhoorn, op deze kortste dag, verwelkomen ze 'het nieuwe licht' en worden alle winterdemonen de stuipen op het lijf gejaagd! In feite bootsen de sinistere midwinterhoorngeluiden de winterstormen na. Deze traditie is al heel erg oud. De Germaanse voorouders kenden dit gebruik al. Later is het midwinterfeest overgenomen door de christenen en wordt hiermee de komst van het Christuskind gevierd. De midwinterhoorn was dezelfde hoorn als die men als signaalhoorn gebruikte bij onraad, brand, etc. Ook maakten de gildebroeders en buurtgenoten gebruik van de signaalhoorn, om hiermee de gildebroeders op te roepen naar de kerktoren te komen in geval van brand, rampspoed en andere bedreigingen.

Vrijdag 21 december wordt er dus om 20.00 uur weer geblazen. Na afloop van de kerstviering wordt er getrakteerd op glühwein en kerstbrood.