Afbeelding
Foto: Joost Duppen
FOTO'S

Laarbeekse bruidsparen in het zonnetje gezet

Algemeen Gemeente

Lieshout – In het Dorpshuis in Lieshout zijn afgelopen dinsdag echtparen die in 2018 vijftig, zestig of vijfenzestig jaar getrouwd zijn getrakteerd op een leuke middag. Het volledige college van burgemeester en wethouders feliciteerde de jubilarissen met deze mooie mijlpaal.

Koffie met gebak
Een recept van een lang en gelukkig huwelijk is voor iedereen anders. Deze bruidsparen hebben elk hun eigen ingrediënten. Minstens een halve eeuw zijn de paren bij elkaar. Burgemeester van der Meijden haalt herinneringen op aan vervlogen tijden. "Ik zou met iedereen wel persoonlijk op 'de koffie' willen gaan", zegt Van der Meijden. "Het is mooi dat dit jaar 110 paren een huwelijksjubileum vieren. Daarom nodigen wij jullie uit." In de zaal 74 paren die de uitnodiging hebben aangenomen. Voor echtpaar Verhoeven is het heel bijzonder. Ze zijn aanwezig en precies vijftig jaar getrouwd. Ook de jarige Nelly van Oorschot mag persoonlijke felicitaties in ontvangst nemen. Koffie met gebak is dan ook zeker op zijn plaats.

Vervlogen tijden
Na het voorstellen van wethouders en gemeentesecretaris neemt Van der Meijden de echtparen mee naar de jaren waarin zij het 'ja-woord' gaven. Het echtpaar Aarden-Slits, 65 jaar getrouwd, kan niet aanwezig zijn, maar desalniettemin haalt de burgemeester samen met de zaal herinneringen op aan 1953, het jaar waarin zij trouwden. De watersnoodramp en de kroning van koningin Elisabeth van Groot-Brittannië zit wel opgeslagen in het collectieve geheugen, maar met hoeveel tv-toestellen naar de eerste uitzending van een voetbalwedstrijd gekeken werd, lokt vele reacties uit. Dat de KNVB voor deze België-Nederland 500 gulden betaalde, leidt tot hilariteit, net als Marilyn Monroe die met haar bevallige figuur de eerste Playboy sierde. Ondanks rampen was 1958 voor de aanwezige 60-jarige bruidsparen wel een geluksjaar. Een verloren atoombom, diverse vliegrampen, mijnwerkers die omkomen en de dood van Paus Pius XII schrikken veel mensen op. In dat jaar starten twee memorabele wereldleiders, Chroetsjov en De Gaulle. Er werd geswingd op 'Jailhouse Rock' van Elvis Presley.

Mooie herinneringen
Het valt de burgemeester op dat dertien paren hun jubileum dit jaar nog moeten vieren. De verklaring komt uit de zaal. Op 1 januari 1969 wordt de BTW ingevoerd. Economisch slimme paren zorgden ervoor dat hun liefdesnestje klaar was, anders betaalden ze 4% belasting. Als de burgemeester markante momenten uit de sport noemt, kan natuurlijk niet onvermeld blijven dat ASV'33 in 1968 kampioen in de vierde klasse werd. Een mooiere brug naar Wim Daniëls is niet te maken. Na een gezamenlijke toast wordt met veel interactie naar zijn mooie verhalen geluisterd. Persoonlijke herinneringen en gebeurtenissen in Laarbeek worden opgehaald. Een feest der herkenning met mensen die veel te vieren hebben.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding