Logo mooilaarbeek.nl
P. Skauwe (Pierre Heesakkers) op zijn blauwe fiets, die als rode draad door de columns liep   | Fotonummer: dcf3c2
P. Skauwe (Pierre Heesakkers) op zijn blauwe fiets, die als rode draad door de columns liep (Foto: )
Algemeen

Vijf jaar 'Volgens P. Skauwe' gebundeld in een boekje

Laarbeek - Iedereen kent hem, maar toch wist niemand dat hij het was. Vijf jaar lang waren de avonturen van 'Volgens P. Skauwe' tweewekelijks te lezen in DeMooiLaarbeekKrant. Het hele Laarbeekse gebeuren en opmerkelijke onderwerpen kwamen voorbij in de column. In april vond de 'ontmanteling' van P. Skauwe plaats. Met trots presenteerde Pierre Heesakkers uit Beek en Donk zich als de schepper van dit vaak hilarische, soms ontroerende en veelal lokale leesvoer. En nu zijn deze columns gebundeld in een boekje. 10 vragen aan P. Skauwe.

Pierre, op een cryptische manier legde je begin april uit wie 'P. Skauwe' is. Snapte jouw omgeving het toen?
"Ja, ik kreeg meteen veel reacties. Er zijn er een paar die in de afgelopen jaren wel sterk het vermoeden hadden dat ik het was. Maar ook veel die dit totaal niet aan zagen komen. Het was geweldig om al die reacties te horen! En nog steeds beginnen mensen erover. Vorige week nog tijdens de wijnactie van de harmonie. Een vrouw vertelde me dat ze het één van de mooiste verhalen in de krant vond en dat ze ze nog steeds mist. Dat is fantastisch om te horen natuurlijk."

Hoe vond je het om te doen de afgelopen 5 jaar 'stiekem' columns te schrijven?
"Leuk! Zelf heb je dat niet zo in de gaten. Ik liet mijn columns thuis altijd aan het gezin lezen en dan merkte ik of ze wel of niet goed in de smaak vielen. Verder wist alleen mijn schoonvader het. Die heeft zelfs een 'auw woordenlijst' gemaakt, met allemaal woorden van vroeger. Deze gebruikte ik in mijn columns."

Hadden mensen jou in het vizier als schrijver van deze columns of had niemand iets in de gaten?
"Nee, een enkeling heeft weleens een vermoeden uitgesproken. Het mooiste vond ik het als mensen het over mijn column hadden waar ik bijstond. Dat is regelmatig gebeurd. 'Hé, hedde die column van P. Skauwe gelezen?', werd er dan geroepen. Natuurlijk praatte ik dan gewoon mee alsof mijn neus bloedde. Ook heb ik er regelmatig bijgestaan toen mensen probeerden P. Skauwe te ontleden. Op 'Pauwkes' kwamen ze dan meestal wel uit en dat stond synoniem aan de familie Heesakkers. Maar die familie is groot, dus wie de schrijver dan zou zijn, bleef een raadsel."

Hoe wil jij jouw columns beschrijven?
"De columns waren altijd actueel over iets wat in Laarbeek speelde. Er zat humor in, maar ook altijd een stukje wetenschappelijke onderbouwing en taalgebruik van vroeger. Het geeft toch een periode over vijf jaar gemeente Laarbeek weer. Dat vind ik wel mooi."

Welke column vond je zelf het allerleukste?
"Mijn (P. Skauwes) jaarlijkse deelname aan Kwizut. Dat was toch wel erg leuk iedere keer. Ook de column over 'schrijven is schrappen' pratend aan de viskraam in Beek en Donk en de column over 'mijn eigen politieke partij' en 'zittend plassen' vond ik geslaagd."

Een half jaar geleden verscheen je laatste column. Mis je het?
"Nee, het is na vijf jaar mooi geweest. Annette – mijn vrouw – zegt nog iedere week wel een keer: 'Hé, dit zou een mooi onderwerp voor P. Skauwe zijn geweest.' Het is leuk dat het zo blijft voortleven."

Je hebt al je columns gebundeld in een boekje. Hoe ben je hierbij gekomen?
"In vijf jaar tijd tweewekelijks een column heb je toch best wel wat leuk schrijfvoer verzameld. Het is zonde – vind ik – als dit zo verloren gaat. Daarom heb ik het gebundeld in een boekje, als een soort collectorsitem."

Hoe kunnen mensen aan deze collectorsitem komen?
"Het boekje is verkrijgbaar bij kantoor MooiLaarbeek, daar waar de column is ontstaan en gepubliceerd. Het is te koop voor €10,00."

Wil je nog iets kwijt aan de inwoners van Laarbeek?
"Bedankt voor alle leuke reacties! Ik kijk met veel plezier terug op het vijf jaar lang P. Skauwe zijn. Voor eenieder die een boekje koopt: veel leesplezier!"

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>