Logo mooilaarbeek.nl
Jos en Coby van de Kamp voor Herberg 't Huukske   | Fotonummer: 46ff79
Jos en Coby van de Kamp voor Herberg 't Huukske (Foto: Martin Prick)
Algemeen

Jos en Coby blikken terug op 30 onvergetelijke jaren in Herberg 't Huukske

Beek en Donk - Jos en Coby van de Kamp stoppen na ruim 30 jaar met het uitbaten van Herberg 't Huukske. Op 30 december 2018 is de zaak voor het laatst open voor een afscheidsreceptie. Voor de laatste keer gaat dan de tap open om met iedereen nog één keer te proosten op 30 onvergetelijke jaren.

Warm bad
Jos en Coby kwamen vanuit Heesch (bij Oss) samen met hun 3 kinderen Jegina, Cathelijne en Roy naar Beek en Donk. "We hadden een café aangewezen gekregen via Bavaria, maar hadden er nog nooit van gehoord. Op een dag stonden we hier voor het raam naar binnen te kijken, zo van 'Is het dit café?' toen Hendrik Lammers – de vroegere cafébaas – naar buiten kwam en ons vroeg of wij iets aan het zoeken waren. Wij legden uit wat we kwamen doen en werden met open armen ontvangen. We kregen direct een rondleiding van hem", vertelt Jos.

Heel enthousiast was het echtpaar Van de Kamp na dit eerste bezoek niet. Coby: "Er moest erg veel aan het gebouw gebeuren en om er 'ons ding' van te maken zouden we heel veel moeten veranderen. De manier waarop de familie Lammers ons ontving, heeft zeker bijgedragen aan het gevoel, dat het hier wel goed zat, en zo ook aan ons besluit. Toen de kogel door de kerk was, moesten Jos en Coby wennen aan het runnen van een bedrijf, maar dankzij de familie Lammers bleven zij erin geloven. Jos: "We waren elke dag hier welkom. Meekijken in het bedrijfsleven, tussen de middag mee eten; we mochten alles zien en konden vragen wat we wilden. Van zo'n warm ontvangst hadden we nooit durven dromen."

Naam
Op 1 februari 1988 opent Herberg 't Huukske haar deuren. Jos werkt op dat moment nog in zijn oude vak als verwarmingsmonteur bij buurman Van de Ven-Hollanders om wat vastigheid van inkomen te hebben. Later kan hij zijn baan opzeggen en fulltime in de zaak werken. Oorspronkelijk is het in die tijd het plan om de Kapelstraat zodanig te verleggen dat de kroeg echt op een hoekje kwam te liggen. "Vandaar de naam 't Huukske", verklaart Coby. Later pas kreeg het echtpaar door, dat die naam eigenlijk al bestond in Beek en Donk. Oorspronkelijk heette het café van Jan Verbakel bij de Beekse brug ook 't Huukske. Jan Verbakel zei: 'Gullie gebruikt die naam mar, want mij kennen ze als Jan den Boer.' Tegenwoordig zit daar Eeterij Uniek, uitgebaat door hun dochter Cathelijne.

Jos en Coby timmeren hard aan de weg en geven langzaam hun eigen draai aan het bedrijf. Het bedrijf groeit en samen met hun personeel gaan zij met de tijd mee. Omdat Jos en Coby jonge kasteleins waren, bouwden zij ook hechte banden op met hun klanten. Jong en oud was welkom en er kwamen wekelijks steeds meer vaste klanten in het café. Jos vertelt: "We hebben ooit de slogan bedacht: Waar je je uit thuis voelt, en thuis uit!" Dit heeft het echtpaar op heel veel vlakken mogen en kunnen ervaren. Zo ontstond er een 'eigen' voetbalclub, genaamd: FC 't Huukske. "Samen met onze horecabuurman Yannis organiseerden wij een voetbalreis naar Griekenland. Maar ook België en Duitsland zijn aan bod gekomen om de naam 't Huukske Europees kenbaar te maken", vertelt Jos trots. Daarbij zeker ook niet te vergeten de derde helft, die ze wekelijks in het café afsloten.

Ook met de KPJ bouwden Jos en Coby een speciale band op. "Wij hadden voor die tijd veel gewerkt met de KPJ in Heesch. Er is zelfs nog een uitwisseling ontstaan tussen de twee verschillende verenigingen", verklaart Jos. "Naast groepen kwamen er wekelijks stamgasten, zoals wij die noemden", gaat Coby verder. "Er heeft centraal in de zaak een stamtafel gestaan met daarin de namen van overleden vaste stamgasten. Mensen vonden het heel speciaal dat we dat deden. Zo bleven zij toch herinnerd."

Naast vele vaste klanten, jong en oud, is deze locatie al meer dan 30 jaar bekend voor feesten, vergaderingen, koffietafels, diners en bruiloften. Of het nu gaat om een gezellig, intiem diner of een volledige feestavond in hun mooie zaal, Jos en Coby waren dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat eenieder het met een onvergetelijke ervaring afsloot. Gastvrijheid en de typische Brabantse gezelligheid stonden daarbij hoog in het vaandel. "Het mooie van ons werk is dat wij onze klanten groot zagen worden en daarin een rol konden spelen. Zo kwamen zij als 'jongeren' gezellig in het café, vierden zij hun bruiloft bij ons, en hebben we voor sommigen ook hun 12,5-jarig en zelfs hun 25-jarig huwelijk mogen verzorgen", aldus het trotse echtpaar.

Aan al het moois komt een einde
Een jaar of tien geleden komt er een flinke kink in de kabel. Coby krijgt een aantal herseninfarcten, waar ze tot op de dag van vandaag nog last van heeft. In het begin zag het er heel ernstig uit, toch krabbelde Coby weer een heel eind op. "Er zijn gelukkig ook veel goede dagen", legt Coby uit. "We moeten het gewoon accepteren, 't is niet anders. We willen dit op een onvergetelijke manier afsluiten. Voor onszelf maar ook voor iedereen die ons mee groot heeft gebracht." Zo hebben een paar weken geleden alle kinderen en kleinkinderen van Hendrik en Betsy Lammers in 't Huukske afscheid genomen van hun vertrouwde plekje. "Ze hebben de halve avond boven gezeten om de oude kamertjes nog eens te bekijken en aan hun kinderen te laten zien waar ze vroeger sliepen. Er werden foto's gemaakt op de trap en het was heel gezellig", vertelt een zichtbaar ontroerde Coby. Wat er met het pand gaat gebeuren, is nog niet bekend. Omdat het een monumentaal pand is moet in ieder geval de voorgevel blijven bestaan. Jos en Coby blijven voorlopig naast de zaak wonen. Na de sluiting moet er nog veel gebeuren. Zo komt er op 19 januari nog een rommelmarkt waarop alles verkocht gaat worden.

Rust
Jos en Coby kijken met een glimlach terug op 't Huukske. "Een periode die we met een lach en een traan hebben beleefd. Zoals we zelf zeggen: a way of living. Wij hebben veel mogen betekenen voor anderen, maar anderen hebben ook zeker heel veel betekend voor ons. Daarin zeker niet te vergeten al het personeel dat in die jaren, en nu nog steeds, dag en nacht voor ons klaarstaat."

Dat Coby en Jos veel mensenkennis hebben blijkt uit het hele gesprek. Ongetwijfeld hebben veel jongeren van toen en nu veel baat gehad bij de gesprekken die in 't Huukske gevoerd werden. Het is het laatste echte bruine café in Donk. Tot 30 december dan, want dan gaan Jos en Coby van hun welverdiende rust genieten. Het echtpaar besluit: "Bij dezen nodigen wij iedereen uit om op zondag 30 december tussen 15.00 en 20.00 uur samen met ons het glas te heffen, het laatste biertje met ons in 't Huukske te drinken, om een bijzondere periode op een mooie manier af te sluiten."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>