Nicolas van de Griendt
Nicolas van de Griendt Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Nicolas zet bodybuilding voor gehandicapten op de kaart

Algemeen

Beek en Donk – Nicolas van de Griendt (29) deed zaterdag 8 december mee aan het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, de S.A.P. –cup (Strength & Physique) in Veldhoven. Hij sleepte een speciale prijs naar binnen: voor doorzettingsvermogen en lef. "Ik ben spastisch, maar kan bijna alles", vertelt hij aan DeMooiLaarbeekKrant.

Bodybuilding voor gehandicapten
Nicolas had het niet verwacht, maar zijn deelname in de categorie 'men's physique' – type 'fitte beachboy' – maakte veel indruk op dit grote bodybuild-event. Bij het publiek en bij de andere deelnemers. René Groenen, mede – organisator van dit evenement en coach van Nicolas, looft zijn prestaties op Facebook met de woorden: 'Jij bent de ware kampioen'. Nicolas glimt: "Ik besefte niet hoeveel indruk ik maakte op de mensen daar; ik wilde gewoon meedoen. De hoeveelheid aan reacties, ook op Facebook, had ik echt niet verwacht. Ik ben geen kampioen, maar ik heb onbewust de gehandicapte bodybuilding op de kaart gezet. De Nederlandse bond gaat nu een nieuwe categorie in het leven roepen voor mensen met een beperking."

"Ik ben nu beroemd"
Nicolas geniet thuis nog steeds na van zijn sportieve prestatie. Zijn moeder Anneke is bij het gesprek aanwezig, omdat Nicolas niet altijd goed verstaanbaar is. Negenentwintig jaar geleden werd hij geboren in Helmond. "Ik ben de helft van een tweeling. Mijn zus Stéphanie is normaal en mij hebben ze aan de praat gekregen", lacht Nicolas. "Door zuurstofgebrek bij de geboorte ben ik spastisch geworden." Moeder Anneke vult aan: "Doordat zijn zus alles wel ging doen, wilde Nicolas automatisch hetzelfde. En dat helpt. En wij waren ook niet zo voorzichtig; dan maar leren kruipen met kniestukken om. Niet doen was er niet bij." Over zijn positiviteit en humor vertelt Nicolas: "Dat zit een beetje in mijn karakter en ik kan goed om mezelf lachen."

"Eigenlijk is sporten werk voor mij"
Op 2 september sleepte Nicolas op het NK Open Classic Bankdrukken, mannen 66 kilogram, al de tweede prijs in de wacht. Sporten is belangrijk voor hem. Van fitness, naar bankdrukken, naar bodybuilding. Vroeger nam zijn moeder hem één keer in de week al mee naar de sportschool. Nu is Nicolas daar vijf dagen per week te vinden. "Eigenlijk is sporten werk voor mij", vertelt Nicolas. Hij wordt daarbij geïnspireerd en geholpen door andere sporters. "Die mannen in dat machowereldje hebben een heel klein hartje", licht Anneke toe. Zo ook, Abdo, een Syrische vluchteling en voormalig kampioen, die inmiddels vier jaar in Nederland woont en feilloos Nederlands spreekt. "Voor de poseerclinic hielp hij Nicolas. Liefst vroeg in de ochtend want daarna moest hij aan het werk. En daar wilde hij niets voor hebben. Kortom: iedereen is behulpzaam." Trainingsschema's maakt Nicolas het liefst zelf, want hij weet wat zijn lijf kan. "Maar dat strenge diëten, dat bij de bodybuilders hoort, dat lukt me niet", vult Nicolas aan. "Ik heb er respect voor, maar ik zag vrouwen op de beurs met armen, niet normaal. Dat vind ik echt niet mooi."

"Iedereen is druk"
Wat er verder voor Nicolas in het verschiet ligt qua sport is nog niet duidelijk. Anneke zoekt veel voor hem uit. Wie weet belandt Nicolas ooit op de paralympics. "En ik wil ook nog wat gaan leren. Ik weet alleen niet wat. En een leuke vriendin. Want qua vrienden en vriendinnen is het wel moeilijker voor mij. Ik ben zeker niet zielig, maar soms wel eenzaam. Iedereen is immers overdag druk met studie en werk en elke minuut wordt besteed."

Zie ook: www.sapcup.eu.

Afbeelding
Afbeelding
Nicolas toont trots zijn prijs bij de S.A.P. cup in Veldhoven. Naast Nicolas zijn coach Rene Groenen