Jos Verschuren
Jos Verschuren Foto: Mark Barten

"De boosheid blijft en die wordt zeker niet minder"

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Het is inmiddels ruim drie weken geleden dat een overvaller in de vroege ochtend zijn vrouw, dochter en kleinkind in hun woonhuis beroofde net nadat hij was vertrokken naar de zaak. Jos Verschuren - van het gelijknamige bedrijf in APK-keuringen en bandenservice – is aangenaam verrast door de vele blijken van medeleven uit de gemeenschap, maar hij is ook boos; "de boosheid over wat er is gebeurd blijft en die wordt zeker niet minder."

Drie weken geleden
Op 20 november jongstleden kwam Jos net op de zaak aan (die aan de overkant van het kanaal ligt waarlangs Verschuren woont) toen zijn vrouw hem belde met de mededeling dat ze even daarvoor was overvallen. Het was dinsdag en op die dag wordt er opgepast op de kleinkinderen. Toen de dochter van Verschuren hun kleinkind van twee jaar oud bij oma had achtergelaten en naar buiten liep, keek ze in de loop van een pistool en werd gedwongen terug te keren naar binnen. "Geld, geld", riep de overvaller. De vrouw van Verschuren handelt gelijk nadat hij richting haar kleinkind loopt omdat ze hoe dan ook wil voorkomen dat haar dochter en kleinkind iets overkomt."

Slimme zet
Toen de overvaller de aandacht op zijn vrouw vestigde, zag de dochter van Verschuren kans om stiekem 112 te bellen. De alarmcentrale kan op die manier meeluisteren met wat er gaande is en actie uitzetten. "Ik ben ontzettend trots op hoe rustig mijn vrouw en dochter zijn gebleven", vertelt Jos. "Zelf gaven ze aan dat dit lukte omdat de overvaller ook redelijk rustig was en niet tekeerging. Mijn dochter heeft hem daardoor heel goed kunnen observeren en een duidelijk signalement aan de politie door kunnen geven."

Laffe daad
Verschuren heeft een overval-alarm zowel op de zaak als thuis. Ook is zijn woonhuis van een uitgebreide alarminstallatie voorzien nadat ze een aantal malen slachtoffer van een inbraak waren. Toch hebben deze maatregelen geen dienstgedaan. "Mijn vrouw had alleen maar oog voor onze dochter en kleinkind; op zo'n moment denk je niet aan het inschakelen van een overval-alarm. De hele overval heeft bij elkaar hooguit vier minuten geduurd." De boosheid van Verschuren zit diep: "De overvaller heeft precies op het meest kwetsbare moment toegeslagen; toen ons kleinkind werd gebracht en ik niet thuis was. Dat is pas echt een laffe daad."

Signalement
De politie is heel snel ter plaatse maar toch weet de overvaller te ontkomen via de Rogier Monicxlaan. Jos: "Wat ik niet kan begrijpen, is dat niemand iets is opgevallen. Het was geen winterweer en toch liep die man met een muts, sjaal en handschoenen aan door de straat. Hij is gewoon rustig aan komen wandelen." Omdat Verschuren koste wat kost wil dat de overvaller wordt opgepakt voor wat hij zijn familie heeft aangedaan, looft de familie gelijk een beloning uit van €10.000,- voor de gouden tip; "die man heeft nul komma nul respect voor mensen, ik hoop dat hij gepakt wordt want ik gun hem dat hij moet zitten."

Hoe ga je verder na zo'n gebeurtenis?
Dat wat Verschurens familie is overkomen een grote impact heeft, zal niemand vreemd vinden. Jos: "Je wordt achterdochtiger en kijkt toch net iets vaker over je schouder merk ik. Je gevoel van onbevangenheid verdwijnt. Mijn vrouw gaat 's avonds niet meer naar buiten om de hond uit te laten en mijn dochter heeft moeten leren dat het juist positief werkt wanneer je het deelt met mensen wanneer je zoiets hebt meegemaakt. Je hebt pas een probleem wanneer andere mensen het niet weten. Ons kleinkind is onderzocht en heeft vooralsnog geen enkele notie van wat er is gebeurd. Daar zijn we heel dankbaar voor. Ik praat er heel makkelijk over en ik merk dat dat werkt, ook om met mijn boosheid te kunnen dealen. Buiten de reacties van vrienden en bekenden om krijgen we heel veel steunbetuigingen vanuit de Laarbeekse gemeenschap. Men leeft met je mee en dat doet goed. Ik heb de camera's aan laten passen, er komt een extra poort en ik houd op afstand 'net iets vaker dan normaal' in de gaten wat er thuis gebeurt. En ik kan ook niet ontkennen dat ik op de zaak automatisch nog meer scan wie er rondloopt. Toch slaap ik er niet minder om; het kan iedereen gebeuren."

Tot slot
"Wie komt er tegenwoordig nog aan de deur?", wil hij tot slot nog kwijt. "Nooit zomaar de deur openmaken, zeker ook niet overdag", is zijn advies en dat is niet alleen ingegeven door wat zijn familie is overkomen; "je bent kansloos en zo kwetsbaar." Verschuren heeft er goede hoop op dat de politie de overvaller die zijn dierbaren wel wist te beroven, gaat vinden. "Het onderzoek is nog in volle gang maar er zijn inmiddels bruikbare tips binnengekomen." De burgemeester heeft prioriteit gesteld aan 'alle recente gebeurtenissen in het Laarbeekse' en daar is Verschuren blij om. Jos: "Ik roep daarom iedereen die ook maar denkt een tip te hebben (ook van de andere gebeurtenissen) op om die door te geven aan de politie."

Compositietekening van de overvaller
!