Bodhi Sterken
Bodhi Sterken Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

"Ik heb het onderwijs in het buitenland iets te bieden"

Algemeen Onderwijs

Bodhi Sterken is een enthousiaste 22-jarige juf uit Beek en Donk. Tijdens haar stage, begin van dit jaar, gaf ze les aan kleuters in Kaapstad. Nu is Bodhi vervangster voor groep 7 van De Sprankel in Lieshout. Dat stopt morgen (21 december). "Ik ga met pijn in mijn hart weg", bekent Bodhi. DeMooiLaarbeekKrant spreekt haar in haar tijdelijke woonruimte. Daarnaast wordt gebouwd. Elke zaterdag sjouwt de juf met stenen…

"Geen juf, dan notaris of directeur"
"In het derde jaar van de havo ben ik naar een open dag geweest van Pabo De Kempel in Helmond. Ik hou van presenteren, van uitleggen en wilde graag met kinderen werken. Toen ik ook een stand met stages in het buitenland zag, was de keuze snel gemaakt. Naar de Pabo. Anders was ik misschien notaris geworden, want rechten dat interesseert me heel erg. Maar notaris worden, betekent ook heel lang naar school gaan. En dat zag ik niet zitten. Ik vind het trouwens wel leuk om te blijven leren hoor; nu doe ik de gym opleiding en daarna wil ik me verder specialiseren."

Verbazing over mijn sproetjes
"Lesgeven in Zuid-Afrika aan de kleuters was echt de ervaring van mijn leven. Dat betekende liedjes zingen bij binnenkomst en alle lessen in het Engels. Op de eerste dag werd ik door de kinderen gekrabd. Ik was de enige blanke en een blanke huid hadden ze nog nooit gezien. En dan die verbazing over mijn sproetjes. Ik werkte in een primitieve township school met kinderen uit de sloppenwijken. Kinderen droegen uniformen met gaten erin. En als ze geen papier meenamen van thuis, dan konden ze geen tekening maken. Dan besef je dat wij het in Nederland echt goed hebben met ons digibord, de methodes en al die andere spullen. Het maakt je ook heel creatief. Ik leerde om mijn les in te delen zonder al die spullen, met handen en voeten. Aan toetsen afnemen doen ze niet; door ervaring wist de leerkracht precies of het kind op niveau zat."

Sprankelend vervangen
"Op de Sprankel heb ik nu echt mijn eerste klas. Het leukste vind ik het enthousiasme van de kinderen. Als de kinderen blij zijn en fijn hebben gewerkt, dan heb ik ook een topdag. Het is natuurlijk de kunst van de leerkracht om daarvoor te zorgen. Dat doe ik door afwisseling tussen 'leren aan tafeltje' en bewegend leren aan te bieden. Keersommen doen terwijl je ondertussen aan het joggen bent. Leerlingen ervaren dat als spelletje, maar het zijn leerspelletjes. Het internet staat er vol van en ik maak daar graag gebruik van. Ook mijn collega's zijn top. Ik hoef maar een keer te roepen en ik word geholpen. Dat helpt je als beginnend leerkracht echt op weg. Ik vind het belangrijk om kinderen zelfstandig te laten werken, maar ik vind klassikaal lesgeven ook van deze tijd. Die herhaling van lesstof blijft belangrijk. Dat heb je als je het klassikaal aanbiedt. Kinderen die het echt al helemaal begrijpen, die laat ik natuurlijk los."

Waar ben je over 5 jaar?
"Dan heb ik toch wel mijn eigen groep. Misschien in Laarbeek, maar als ik in Nederland blijf, dan zo dicht mogelijk bij mijn familie en vriendinnen. Dan kan ik lekker op stap, want het is geen weekend geweest, als ik niet gedanst heb."

En over 20 jaar?
"Dan zit ik in het buitenland. Ik weet nog niet waar, maar dat maakt niet zoveel uit. In Nederland hebben we goede leerkrachtvaardigheden, zoals dat heet. En ik denk dat leerkrachten hier op pedagogisch vlak ook goed zijn. Dus ik denk dat ik het onderwijs in het buitenland iets te bieden heb.

Bodhi Sterken