Wethouder Ria van der Zanden
Wethouder Ria van der Zanden Foto: Gemeente Laarbeek

Zelf meer regenwater opvangen en afvoeren om riolering te ontzien

Algemeen Gemeente

Laarbeek - In 2019 moeten inwoners zelf aan de slag met het regenwater dat op het eigen terrein valt. Het herziene Gemeentelijke Riolering Plan van de gemeente Laarbeek ging op 1 januari in. Verplichtingen zijn er voor iedereen die nieuwbouw pleegt of een verbouwing aangaat. Van de andere inwoners vraagt de gemeente nadrukkelijk meer eigen initiatief om, zoals wethouder Ria van der Zanden stelt: "Het regenwater niet meer rechtstreeks via het putje in de riolering te laten lopen."

Grotere inspanning van inwoners verwacht
Op 1 januari ging in Laarbeek het nieuwe Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) in. Normaal gesproken niet zo heel spannend. Dit plan wordt om de paar jaar herzien en de belangrijkste wijziging betreft dan de jaarlijkse rioleringsheffing. Maar dat geldt niet voor deze herziening. Er wordt namelijk een grotere inspanning van de inwoners van Laarbeek verwacht. De bewustwording rondom duurzaamheid en het simpele feit dat de riolering de stortbuien waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen eenvoudigweg niet aan kan, leidt tot een kentering in het beleid. Waar de gemeente tot nu toe zorgde voor de afvoer van regenwater worden we nu zelf meer verantwoordelijk gesteld. Aan de slag dus met regentonnen, infiltratiesystemen en de manier waarop we onze tuinen hebben ingericht.

"Met zijn allen doen"
In nieuwe situaties, zowel voor bedrijven met nieuwe bedrijfsafvalwaterlozingen als voor inwoners die nieuwbouw plegen of een aanpassing van meer dan 30 m² aan hun woning doen, moet verplicht een plan worden gemaakt waar je met je regenwater blijft. Een waterberging moet op eigen terrein worden gerealiseerd. Maar ook overige inwoners worden door de gemeente gestimuleerd zelf meer regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. "Het is belangrijk dat mensen meer doen dan ze verplicht zijn", licht wethouder Van der Zanden toe. "Je kan zelf een belangrijke bijdrage doen om te voorkomen dat het riool overstroomt als gevolg van extreem weer. Dat moeten we met zijn allen doen. Wil je alles opvangen in het riool, dan moet je rekening houden met extremen. Die maat riolering bestaat niet. Bovendien is het erg onlogisch om zuiver regenwater via het riool af te voeren zodat het eerst weer schoongemaakt moet worden in de waterzuivering."

"Acties voor bewustwording"
De gemeente is een aantal jaren geleden begonnen met de vervanging van de oude riolering door een nieuw systeem. Dit nieuwe systeem bestaat uit twee afzonderlijke buizen. Eén voor vuil water dat naar de waterzuivering gaat en één voor de opvang van regenwater dat naar sloten en vijvers wordt afgevoerd. Regenpijpen aan de voorzijde worden op deze speciale afvoer aangesloten, maar aan de achterkant van het huis worden bewoners gestimuleerd om het water zelf op te vangen of te bergen. De riolering wordt volgens het normale onderhoudsschema vervangen. Uiteindelijk is heel Laarbeek op dit systeem aangesloten. Maar zo'n extra buis is dus niet voldoende om extreme buien op te vangen. Om zelf meer regenwater op te vangen of te laten infiltreren voldoen vaak relatief eenvoudige ingrepen zoals minder tegels en meer planten in je tuin, op een aantal plekken met een grondboor een gat boren dat je opvult met kiezels of water opvangen in een regenton. Dat water kun je dan weer gebruiken om op droge momenten planten water te geven of de tuin te sproeien. "We gaan de komende tijd onze inwoners stimuleren om zelf actie te ondernemen. Een zinvolle actie in het verleden was bijvoorbeeld tegel eruit, plant erin. Nog voor de zomer komen we met nieuwe acties die de bewustwording moet stimuleren", belooft de wethouder.