Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 35d268
Foto:
Algemeen

Sint Antoniusgilde Beek viert patroonsdag

Beek en Donk - De katholieke kerk viert donderdag 17 januari het feest van Sint Antonius-Abt. Al zeker 530 jaar heeft de Beekse of Gruun Schut deze in de middeleeuwen zo populaire heilige als haar patroon en wordt zijn patroonsdag uitgebreid gevierd.

Zondag 20 januari heeft het gilde zoals de traditie het wil de H. Mis voor de overleden leden van het gilde. Het gilde luistert de viering in de Beekse kerk op, die om 11 uur begint. Ook wordt daar de Eed van Trouw afgelegd aan het Kerkelijk gezag. Na afloop zijn de gildeleden en de andere kerkgangers zoals gebruikelijk weer welkom op de koffie in het Gildehuis Thuis, tegenover de kerk.

Woensdag 23 januari is het St. Antoniusgilde de hele dag op stap. Na de koffie in gildehuis café Thuis vertrekt het gilde naar de woonzorgvoorziening De Regt, waar om 10.00 uur een korte dienst begint, waarin gildepastor Jan Engels voor gaat. Hierna wordt met de bewoners koffie gedronken en wordt vervolgens gevendeld voor de aanwezigen. Vervolgens gaat het gilde naar het Laarbeekse gemeentehuis waar eerst de Eed van Trouw afgelegd wordt aan het Wereldlijk gezag, en ten slotte de vendelgroet gebracht wordt aan burgemeester en wethouders en het koningspaar en de keizer.

's Middags gaat het gilde op excursie en 's avonds wordt de dag, naar eeuwenoude gewoonte, gesloten met de gildemaaltijd met daarna in Gildehuis Thuis een gezellig samenzijn.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>