Vlnr: Bob, Sven en Chris
Vlnr: Bob, Sven en Chris Foto: Martin Prick

Eindstage vol avontuur voor Bob van Kemenade 'Go for Afrika' een groot avontuur voor Lieshoutse student

Algemeen Algemeen

Lieshout - Bob van Kemenade uit Lieshout, Sven van Loo en Chris van de Biggelaar zijn alle drie 20-jarige studenten van het ROC ter Aa in Helmond. Voor hun eindstage aan het mbo gaan ze een apart avontuur beleven. Hun eindverslag schrijven ze namelijk op de grens van Senegal en Gambia in Afrika.

Kans
De organisatie Go for Afrika biedt iedereen de kans om een aantal weken in Afrika te verblijven. De kosten van het verblijf zijn laag, want er wordt voor (eenvoudig) onderdak gezorgd. Maar de reis en de bijkomende kosten moeten wel door de deelnemers gedragen worden. De bedoeling is dat de reis wordt gemaakt met een auto, die in Afrika blijft en aan een instantie wordt geschonken. Dat kan bijvoorbeeld een ziekenhuis zijn dat er veel goed werk mee kan doen. Daarnaast wordt van de deelnemers verwacht, dat zij de bevolking onderwijzen. Ze moeten tijdens hun verblijf hun kennis overbrengen op de inheemse bevolking. "Op school waren er in het begin twintig belangstellenden, maar toen alles - en vooral ook het financiële gedeelte - duidelijk werd, bleven er nog maar drie over", vertelt Bob.

Zonneboiler
Vorig jaar heeft het ROC uit Helmond de eerste keer meegedaan aan het project. "De rol die de school erin speelt is maar klein", vertelt Bob enthousiast, "maar we krijgen wel de kans en de school stimuleert deze vorm van afstudeerstage." Echter... de hele reis, het verblijf en regelen ervan en vooral het geld moet door de studenten zelf worden geregeld. Bob studeert mechatronica, dat is een samenstelling van elektro en mechanische technieken. Van een ROC uit Tilburg hebben ze een oud practicumlokaal gekregen, dat op dit moment al in een container op weg is naar Afrika. De bedoeling is, dat de drie avonturiers in dit lokaal gaan lesgeven aan de mensen daar, waar technisch onderwijs nog in de kinderschoenen staat. Onder andere zullen de studenten gaan werken met zonneboilers, die ter plaatse moeten worden ontworpen en gefabriceerd uit voor handen zijnde materialen. Ook het aanleggen van een elektrische huisinstallatie zal één van de onderwerpen zijn.

Zand
Op 10 februari vertrekken de drie mannen rond 12.00 uur vanaf het marktplein in Bakel met hun Suzuki Vitara om in drie weken 7500 km af te leggen. De reis voert allereerst naar Spanje, waar bij Gibraltar wordt overgestoken naar Marokko. Vervolgens gaat de reis door West Sahara, Mauritanië en Senegal naar Gambia. De reis eindigt in de hoofdstad van Gambia, Banjul. In Europa gaat de reis voornamelijk over bekende en grote wegen. In Marokko volgt dan een soort Dakar-rally door de duinen. Omdat hun auto 4x4 aangedreven is, mogen de drie studenten de weg door de duinen volgen. De 'mindere goden' in hun gewone tweewiel aangedreven auto's volgen de normale wegen. Dan komt de woestijn van West Sahara. Er zullen erg veel politiecontroles zijn onderweg en voor de rest veel zand, nog eens zand en hier en daar wat kamelen, de 'schepen der woestijn'. In de gevaarlijke gebieden zullen militairen zorgen voor de beveiliging, maar voor de rest wacht de drie een aantal hoogtepunten en een bijzondere cultuur in een streng Islamitisch land. Het zijn vooral mannen, die aan de tocht meedoen, maar er zijn ook een paar vrouwelijke deelnemers.

Geld
Omdat het een arm land betreft, krijgen de studenten geen stagevergoeding. Alle andere kosten moeten door hen zelf worden gedragen, maar ze doen wel goed werk. Ze zien hun investering dan ook als een ontwikkelingsbijdrage. Om hun plan echter ten uitvoer te brengen, hebben zij sponsoring nodig van bedrijven. Ze kunnen veel terugdoen, want ze plakken stickers op hun auto en de naam van het bedrijf wordt zichtbaar via deze stickers op hun auto's en zodoende in de landen, die ze bezoeken, dus Bob heeft er goede hoop op dat alles zal lukken. Veel bekenden en vroegere stagebedrijven zijn aangeschreven om een duit in het welbekende zakje te doen. Via de weg van DeMooiLaarbeekKrant vraagt Bob dan ook financiële steun voor zijn plan. Het is een goede manier van ontwikkelingshulp, want er wordt de mensen daar iets geleerd, waar ze hun hele leven plezier van hebben. Op de online-pagina kan de hele reis worden gevolgd, voegt Bob eraan toe. Op hun crowdfund-pagina komen wel veel bedragen binnen, maar de bedragen zijn nog niet echt substantieel. "We hopen erop, dat particulieren en bedrijven ons willen gaan steunen, anders moeten we alles zelf bijleggen, maar we gaan zeker door, eventueel maar op eigen kosten", lacht een vastbesloten Bob.

Bob vraag dan ook steun voor zijn grote avontuur. De drie mannen zijn te volgen via Facebook (RocterAfrica). Bijdragen zijn mogelijk via www.doneeractie.nl. Zoek op: Roc ter Africa. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Bob, per mail: bobvankemenade@hotmail.com.