Afbeelding

Lezing over grote gezinnen bij De Lange Vonder

Algemeen Lezingen

Beek en Donk - Heemkundekring De Lange Vonder houdt op maandag 28 januari een lezing over Het gezin XXL. De lezing wordt verzorgd door Ad Rooms. De lezing vindt plaats in het Ontmoetingscentrum, de aanvang is 20.00 uur. De toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen €2,00.

De lezing geeft duidelijkheid over de geschiedenis van hele grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, wat zijn daarvoor de verklaringen, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol?

Aan de orde komt verder hoe grote gezinnen leefden. Wat speelde zich af, hoe beleefden moeder, vader en de kinderen zelf hun eigen jeugd? Hoe ging dat aan tafel, welke afspraken waren er? Hoe reageerde de buitenwacht? Welke afspraken golden en hoe en waar sliepen ze allemaal? Wat kwam er op tafel. Hoe werd de zaak financieel gerund en wat gebeurde er met verjaardagen en op andere feestdagen? Hoe verliep der dagelijkse gang van zaken en was er voldoende kleding? Droegen de gezinsleden elkaars schoenen? Hoe ging dat met baden en wassen? Hoe vermaakten ze zich en gingen ze wel eens op vakantie?

De lezing geeft op al deze vragen wel een antwoord, al was het wel zo dat er op grote gezinnen geen sjabloon is te leggen. Overal werd er wel anders met bijvoorbeeld veel mensen aan tafel om gegaan, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd om gesprongen. De lezing geeft ten slotte een beeld van grote gezinnen nu? Bestaan ze nog dan? En het antwoord is: ja!

En uiteraard komen ook het boek Gezin XXL en de geslaagde en drukbezochte tentoonstelling over het onderwerp in het Noordbrabants Museum in Den Bosch aan de orde.