Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 214519
Foto: Mark Barten
Verkeer

"Gelukkig was het geen fietser"

Beek en Donk - Een automobilist reed vorige week donderdagavond met hoge snelheid tegen een van de (snelheid remmende) bloembakken in de Kapelstraat te Beek en Donk. "Gelukkig was het geen fietser", zei een Kapelstraat bewoner, "Hier waren we altijd bang al voor, nu is het gelukkig de bloembak, goed zichtbaar en niet zo smal als een fietser, maar enkele jaren geleden waren het wel 2 fietsers."

Bewoners van de Kapelstraat in Beek en Donk klagen al jaren over de hoge snelheden die worden gereden in hun straat en over de zware grote landbouwvoertuigen en vrachtwagens die een gevaar vormen voor o.a. fietsers. In de Kapelstraat mag net zoals in het hele dorp slechts 30km gereden worden, ook zijn vrachtwagens officieel verboden. De laatste paar maanden hebben er -als test- 2 bloembakken gestaan om het verkeer te demotiveren om snel te rijden.

Dit heeft donderdag 17 januari niet geholpen, een automobilist uit Lieshout reed zeer hard tegen een van de bloembakken aan, effect: bloembak kapot. Dit had dus ook een fietser of een groepje fietsers kunnen zijn… En dat terwijl de betreffende bloembak ook in het duister en zelfs met regen zeer goed zichtbaar is door de reflectoren en het staat bijna recht onder een straatlantaarn.

Dit is waar de bewoners juist voor waarschuwden. 3 Dagen voor dit eenzijdige ongeval hadden de straatbewoners de effecten van de 'bloembakken' geëvalueerd . De uitslag was vrij duidelijk: "de snelheid bij en om de bloembakken was een paar kilometer naar beneden gegaan, echter na de bloembakken werden de gaspedalen weer ingetrapt, dus er dienen meer maatregelen getroffen te worden." Men adviseerde 4 bakken bij elkaar zodat er meer slalom gereden moest worden en dit te herhalen om de 50 meter.

De bewoners gaven ook aan dat het belangrijk is dat het vrachtverkeer moeilijk wordt gemaakt om de Kapelstraat als sluiproute te gebruiken, niet alleen overdag, maar zeker ook 's nachts. Als vrachtwagens het moeilijk gaan vinden, zullen ook de brede en zware landbouwvoertuigen wegblijven uit de bebouwde kom. Daarmee hopen de bewoners dat dan ook de schade aan hun huizen (scheuren door het trillen van het zware verkeer, zowel binnen als buiten) niet verergert.

Op verzoek en na overleg met de bewoners in 2018, heeft de wethouder besloten snelheid remmende en zwaar verkeer ontmoedigende maatregelen te nemen door middel van 2 bloembakken. Mocht na evaluatie blijken dat de maatregelen helpen de snelheden te remmen en zwaar verkeer ontmoedigd, dan zal de gemeente kijken hoe ze deze maatregelen verder kan doorvoeren in de hele straat. De gehele Kapelstraat wacht hierop!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>