Logo mooilaarbeek.nl
De N279, ter hoogte van Aarle-Rixtel   | Fotonummer: 99993f
De N279, ter hoogte van Aarle-Rixtel (Foto: Mark Barten)
Algemeen

Burgerinitiatief roept Laarbeekse politiek op tot actie

Laarbeek - Meta Swinkels startte afgelopen week een burgerinitiatief waarmee ze de gemeenteraad verzoekt de mogelijkheid te bespreken om beroep in te stellen tegen de provinciale plannen voor de N279. Het onderwerp wordt door het presidium van de gemeente op 5 februari besproken en zal, indien goedgekeurd, op de agenda van de raadsvergadering van 14 maart worden geplaatst. Helaas te laat voor de beroepstermijn. Tot haar teleurstelling en verbazing werd er door de raadsleden tot nu toe nauwelijks gereageerd op haar verzoek tot het aanvragen van een extra ingelaste raadsvergadering.

Tót 28 januari kan beroep ingediend worden
Tot 28 januari ligt het provinciaal inpassingsplan (PIP) N279 Veghel-Asten ter inzage. Tot die datum ook is de mogelijkheid tot het indienen van beroep. Meta Swinkels uit Aarle-Rixtel is voorstander van 2x2 rijbanen zoals ook de gemeente Laarbeek die in haar zienswijze aan de provincie Noord-Brabant heeft voorgesteld. "Alle inwoners en bedrijven in de gemeente zijn daarbij gebaat", stelt Meta Swinkels. "Deze visie heeft de raad tot op de dag van vandaag vastgehouden en breed uitgedragen." Het schetste vorige week dan ook zeer haar verbazing, dat de gemeenteraad een extra ingelaste raadsvergadering om de mogelijkheid tot het instellen van beroep niet door liet gaan. De provincie heeft in het definitieve plan deze 2x2 baans optie immers niet opgenomen en heeft ook het voorgestelde onderzoek (het uitvoeren van tellingen) niet uitgevoerd ter onderbouwing van het besluit.

Verzoek om extra raadsvergadering
Meta Swinkels diende daarom een burgerinitiatief in met het verzoek dit onderwerp alsnog op de agenda van de raad te krijgen. De 25 benodigde handtekeningen haalde ze binnen een dag op en in overleg met de griffier werd het onderwerp op de planning van het presidium gezet. Burgers kunnen via een burgerinitiatief wel een onderwerp op de agenda laten zetten, maar geen extra raadsvergadering aanvragen. En dus zou zelfs de eerstvolgende reguliere raadsvergadering op 31 januari te laat zijn om nog een eventueel beroep in te kunnen dienen bij de provincie. Meta Swinkels ondernam daarom nog een extra stap. Zij mailde alle 19 Laarbeekse raadsleden persoonlijk met het verzoek een extra raadsvergadering aan te vragen bij de burgemeester. Slechts vier aanvragen van raadsleden zouden genoeg zijn voor het inlassen van deze extra raadsvergadering.

"Ik vind dat ze zich uit moeten spreken"
Tot nu toe hebben alleen de twee raadsleden van het CDA positief op het verzoek gereageerd. Van de overige partijen heeft Meta Swinkels geen antwoord ontvangen. Een teleurgestelde Meta Swinkels: "Nú is de laatste gelegenheid om beroep aan te tekenen op het plan. Wij hebben negen raadsleden van PNL die gestreden hebben voor een 2x2 baansweg. Ik vind dat ze zich uit moeten spreken. Het is niet helemaal eerlijk naar de kiezers om het er nu bij te laten zitten. De discussie moet tijdens een openbare vergadering gevoerd worden in de raadszaal. Als dan wordt besloten geen beroep aan te tekenen is het proces in ieder geval democratisch verlopen."

"Het is de vraag of beroep het juiste middel is"
Op navraag van DeMooiLaarbeekKrant laat Bowen Straatman namens PNL weten dat zijn fractie aanstaande donderdag (24 januari) het burgerinitiatief bespreekt en beslist wat ze gaan doen. Hij benadrukt dat PNL het een belangrijke kwestie vindt waar ze zeker iets mee moeten. "Hoewel ik het besluit van de provincie slecht vindt, is het wel democratisch tot stand gekomen. Het is de vraag of het instellen van een beroep in dit geval het juiste middel is. Mogelijk moeten we nogmaals een vergadering houden over het onderwerp en daarbij ook de burgers van het initiatief en de provincie uitnodigen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>