Logo mooilaarbeek.nl
Algemeen

Beekse Schut viert winterse patroonsdag

  | Fotonummer: 5310d6
Foto:

Beek en Donk - De viering van de patroonsdag van de Beekse Schut begon zondag 20 januari met een mis in de Beekse kerk ter nagedachtenis aan de in de loop der eeuwen overleden leden van het Sint Antoniusgilde.

Na afloop van de dienst werd het gildelied gezongen en vervolgens werd door Piet Swinkels met de gildevlag, door de gildeleden meestal de 'skon vaon' genoemd, de eed van trouw afgelegd aan het kerkelijk gezag. Hierna nodigde luitenant Frans Panhuijzen de kerkgangers uit om in het gildehuis Thuis een kopje koffie, of iets anders, te komen drinken. Velen namen de uitnodiging aan en het was er heel gezellig.

Woensdag 23 januari werd de eigenlijke patroonsdag gehouden. Om 8.00 uur 's morgens waren de meeste gildeleden samen gekomen ten huize van de familie Verhoeven aan de Pater Becanusstraat om vandaar in formatie naar het gildehuis te gaan. Daar trakteerde het koningspaar Toine en Jolanda Steegs de gildeleden op een welvoorziene koffietafel. Vervolgens trok het gilde door de prachtig wit besneeuwde straten naar de woonzorgvoorziening De Regt, waar een korte dienst opgedragen werd door gildepastor Jan Engels en diaken Beks. Na de koffie gedronken te hebben met de bewoners werd door jeugdvendelier Willem van den Berg de vendelgroet gebracht. Hij deed het keurig en kreeg veel applaus van de toeschouwers.

Hierna werd het traditionele bezoek aan het gemeentehuis gebracht waar het gilde gastvrij onthaald werd. Wethouder Ria van der Zanden nam de eed van trouw aan het wereldlijk gezag in ontvangst en Mathie van Rhee bracht de vendelgroet. Hierna ging het gilde in formatie weer naar het gildehuis vanwaar met de Polderexpresse koers werd gezet naar schietaccommodatie 't Wipke aan de Zwinkelweg, waar de koffie met broodjes klaar stonden.

Na de koffie en broodjes ging het gilde met partners naar museumboerderij Hoeve Strobol nabij Nijnsel. Daar kreeg het gilde een rondleiding langs de gereedschappen, auto's, brommers, motoren en tractoren die in vroeger tijd gebruikt werden. Het was zeer interessant.

Toen de zon onderging over de besneeuwde akkers en velden kwam de Polderexpresse voor het laatst deze dag in actie om de gildeleden en de aanhang weer naar Beek terug te brengen, daar werd in zaal De Tapperij de traditionele gildemaaltijd genoten. En in gildehuis Thuis werd vervolgens deze mooie dag afgesloten met muziek van een draaiorgel. De smartlappen werden uit volle borst mee gezongen en aan de loterij werd enthousiast meegedaan. Rond 23.00 uur kwam een einde aan deze lange maar mooie dag.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>